Pannenbier! Hoogste punt nieuwbouw Musis bereikt

Met een feestelijke bijeenkomst midden in de nieuwe zaal in aanbouw, is donderdagmiddag stilgestaan bij het bereiken van het hoogste punt van Musis.

De bijeenkomst komt op een moment dat de toekomst van Het Gelders Orkest, voor wie de zaal gebouwd wordt, hoogst ongewis is. Maar er is hoop, aldus Wiebren Buma van Het Gelders Orkest.

Samen met cultuurwethouder Elfrink (SP) en Gijsje van Honk van Musis/Stadstheater hezen zij vanmiddag op de bouwplaats de vlag.

Een jaar geleden werd begonnen met de verbouwing van Musis. Eerst is de aanbouw uit de jaren tachtig gesloopt. Aansluitend is in oktober gestart met de nieuwbouw van de concertzaal.

Na de bouw van de nieuwe concertzaal volgt de renovatie van het monumentale deel van Musis. Het nieuwe Musis is naar verwachting eind 2017 klaar.

Dat betekent dat Het Gelders Orkest nog in haar oorspronkelijke vorm gebruik kan maken van de nieuwe zaal.

Fuseren
De regering heeft eerder dit jaar besloten dat het orkest voor 2019 moet fuseren met het Orkest van het Oosten uit Enschede. Wat er dan gebeurt, is de grote vraag.

Het lijkt er echter op dat minister Bussemaker bereid is om de orkesten iets meer tijd te geven om samen te gaan, vertelt Wiebren Buma van Het Gelders Orkest. “Er is nog niets besloten, maar de minister beweegt mee.”

Waarschijnlijk krijgen de orkesten tot 2021 de tijd. “Maar”, zegt Buma: “In september wordt het besluit over het samengaan van de orkesten definitief besloten. Vervolgens hebben we tot november de tijd om een plan van aanpak in te dienen waarin staat hoe we dat willen vormgeven.”

Thuisbasis
Het is de vraag of Arnhem in 2021 nog de thuisbasis is van dit nieuwe orkest. De symfonieorkesten in Brabant en Limburg moesten eerder fuseren. Aanvankelijk hielden deze twee orkesten zowel Eindhoven als Maastricht als standplaats, maar daar zet minister Bussemaker nu een streep door. Eenzelfde scenario dreigt ook in Arnhem.

“Ik weet echt niet wat de thuisbasis van het nieuwe orkest wordt”, zegt Buma. “Die keuze, daar zijn we nog helemaal niet aan toe. We zijn net bekomen van de schrik van het besluit van de minister.”

Volgens Wiebren Buma zijn er meerdere scenario’s denkbaar. “Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om een klein deel van het orkest in de ene plaats, en een groot deel van het orkest in de andere plaats als thuisbasis te houden.”

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Pannenbier! Hoogste punt nieuwbouw Musis bereikt"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*