Pijnlijk: zwembad Valkenhuizen en Museum Arnhem

In zowat alle Arnhemse media stond het bericht dat een nieuw zwembad Valkenhuizen er voorlopig niet in zit. Rekenmeesters op het stadhuis worstelen nu met twee aannemers die het voor dertig procent boven het bouwbudget willen uitvoeren. Waar heb ik dit eerder gehoord? Oh ja, het Museum voor Moderne Kunsten is ook zo’n hoofdpijndossier. Gelukkig kan in Valkenhuizen nog gewoon worden gezwommen.

Verantwoordelijk wethouder Jan van Dellen heeft voor een compleet duurzaam zwembad 12 miljoen euro in de knip, maar voor het bouwbudget dat Van Dellen daarbij in zijn hoofd heeft, komt geen enkele aannemer zijn bed uit. Er zijn nu nog twee bouwondernemers in de race die misschien een prijsconcessie willen doen. Volgens Van Dellen ligt het aan de overspannen bouwmarkt, maar dat maakt het gevolg niet minder ernstig.

Oude meuk

In december 2016 gaf de gemeenteraad akkoord voor de bouw van een nieuw zwembad op Valkenhuizen. Niks te vroeg gezien de sjofele uitstraling die Valkenhuizen nu heeft. Het huidige bad is zo’n veertig jaar oud en dat is te zien. De techniek dateert uit de jaren tachtig van de vorige eeuw en is zwaar verouderd. Verwarming kost een vermogen en dat maakt nieuwbouw goedkoper dan renovatie. Het nieuwe bad krijgt een instructiegedeelte en een wedstrijdbad van 25 meter.

Het ervaren Brabantse Hooper Architects maakte in 2017 een ontwerp en dat oogt – hoe kan het ook anders – eigentijdser dan het huidige onderkomen. Het was de bedoeling na de zomer met de bouw te beginnen. Eind 2019 moest het zwemcomplex gereed zijn om daarna het huidige Valkenhuizen te slopen. Hoe het afloopt is momenteel onzeker. In ieder geval kan men op de Geitenkamp in het vertrouwde bad “zijn ding blijven doen”. Dat kan niet gezegd worden van het Arnhemse Museum voor Moderne Kunst. Wie aan de Utrechtseweg van cultuur met een hoofdletter C wil genieten, moet zijn heil voor onbepaalde tijd elders zoeken.

Beeld:

Ingang zwembad Sportcentrum Valkenhuizen anno 2018, foto Kees Crone

Zwemactiviteiten tijdens sportdag in Valkenhuizen, Beukenlaan, Arnhem.

Recreatiebad met glijbaan, mei 2002, digitale opname, foto Henri ter Hall, Gelders Archief, nr. 1501-01-4119

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is allereerst journalist en daarna schrijver. Hij houdt van zijn geboortestad. Zijn laatste boek uit 2018 heet daarom: Arnhem gezien door Crone.