Politie vraagt hulp hondenbezitters Rijkerswoerd

{

Samen verdachte situaties en onveilige zaken noteren en samen de hondenpoep bestrijden. Hondenbezitters, politie en gemeente slaan in Rijkerswoerd de handen ineen om de wijk schoner en veiliger te maken. Hondenbezitters krijgen van de politie een opschrijfboekje met aanwijzingen waar ze bij verdachte personen op moeten letten en van de gemeente een zaklamp met hondenpoepzakjes die ze aan de hondenriem kunnen bevestigen. Waaks! heet de actie.

Wijkagent Fred Buijert: ‘We horen te vaak als er iets is gebeurd dat mensen wel iets gezien hebben. Bijvoorbeeld bij een inbraak. Dan hebben ze een auto zien staan die er niet hoort. In het boekje kunnen ze het opschrijven en het papiertje desnoods anoniem op het bureau aan de Groningensingel afgeven. Maar ze kunnen ook bellen: bij spoed zoals een inbraak 112, bij niet-spoedeisende zaken 0900-8844 en als het gaat om straatmeubilair de gemeente via www.arnhem.nl of via 0900-1809.’

Geen hondenbelasting maar zelf poep opruimen
Gemeentelijk handhaver Edwin Janse vindt het een prima actie. ‘Het is een ludieke manier om de mensen er op te wijzen dat ze hondenpoep moeten opruimen. Dat moeten ze zelf doen en in ruil daarvoor betalen ze geen hondenbelasting meer. Maar niet iedereen doet het. Een bekeuring kost afhankelijk van de plek 90 of 140 euro en soms moet je die wel geven.’ Even verderop bij de Pieter de Jongschool poept intussen een hond. Janse loopt er heen en geeft de vrouw die de poep opruimt, een lampje en een boekje.

Bij mij achter is de lucht niet te harden
Een buurtbewoonster en hondenbezitter is het er helemaal mee eens dat de wijk wat strontvrijer mag worden. ‘Ik ruim het altijd op. Bij mij achter zijn drie speelplaatsen maar de kinderen kunnen daar nauwelijks spelen van de hondenpoep. Het is zo erg dat de lucht in de tuin soms niet is te harden.’

Ern andere hondenbezitster denkt er ook zo over. ‘Als de mijne op het veld poept, dan ruim ik het op. Maar soms poept hij echt op het randje van de sloot, waar niemand komt. Dan laat ik het liggen.’Willem Vedder van het wijkplatform, dat de lampjes betaalt, hoopt dat de wijk schoner wordt. ‘Op dit veld waar we staan, heb ik al zeven drollen geteld’, zegt hij.

Hoop op meer meldingsbereidheid
Fred Buijert hoopt dat de meldingsbereidheid van verdachte situaties omhoog gaat. Hij en Janse geven de lampjes en de boekjes alleen aan hondenbezitters uit Rijkerswoerd. Daarom liggen ze niet ergens om zomaar af te halen: ze zijn gewild. Een vrouw heeft het al gehoord en snelt zich naar het gezelschap van hondeneigenaren dat op het veld bij de Pieter de Jongschool de eerste lampjes en boekjes heeft gekregen. Ze heeft zelf geen hond, maar haar vriend op Kronenburg wel. Helaas, ze krijgt nul op het rekest. Misschien later als het project over de hele stad zou worden uitgerold. Maar eerst Rijkerswoerd.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Politie vraagt hulp hondenbezitters Rijkerswoerd"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*