Provincie geeft Eusebius geen geld voor restauratie

De impasse over de kosten van de restauratie van de Eusebiuskerk in Arnhem duurt voort. Tijdens een vergadering van Provinciale Staten liet gedeputeerde Josan Meijers weten dat de Eusebius geen geld hoeft te verwachten uit het provinciehuis.

De provincie vindt dat er te makkelijk gekeken wordt naar de provincie om het probleem op te lossen. Bovendien vindt de provincie dat de Eusebius primair de verantwoordelijkheid is van de gemeente Arnhem. Die schitterde tijdens de vergadering door afwezigheid, tot irritatie van alle partijen.

Voor de restauratie van de Eusebiuskerk is nog 20 miljoen euro nodig. Omdat het geld van de Stichting Eusebius op is, liggen de werkzaamheden nu zo goed als stil. Stichting Eusebius heeft niet eens geld om de huur van de bouwplaats, 10.000 euro per maand, te bekostigen.

Stichting Eusebius had gehoopt op een subsidie uit Den Haag omdat de kerk een rijksmonument is. Den Haag wijst echter naar de provincie omdat zij het onderhoud van monumenten aan de provincies heeft afgestoten. Wethouder Elfrink (SP) liet afgelopen week aan de gemeenteraad weten dat hij vindt dat de gemeente al genoeg gedaan heeft en dat nu andere partijen ook een bijdrage mogen leveren aan het herstel van de kerk.

Gedeputeerde Meijers liet gisteren echter weten dat er simpelweg geen geld is. De provincie heeft in totaal 3,4 miljoen euro per jaar voor onderhoud van alle 8.000 monumenten in de provincie Gelderland.
Meijers: “Als u vindt dat er geld voor de Eusebius moet worden vrijgemaakt, dan moet u mij maar vertellen waar dat vandaan moet komen.”

Het debat in Provinciale Staten was door acht partijen aangevraagd. Die gaven Meijers vervolgens geen opdracht om geld vrij te maken voor de Eusebius. Wel kreeg Meijers de opdracht mee om in het traject een aanjaagrol te vervullen en te onderzoeken of de Eusebius met een lening geholpen is.

De meeste partijen in Provinciale Staten vinden dat de gemeente Arnhem wel wat meer inzet mag tonen. B&W had zich voorafgaand aan het debat via een sms-je afgemeld, tot ergernis van veel partijen. De grootste partijen in Provinciale Staten vinden dat de gemeente de 2,4 miljoen euro die zij voor de kerk heeft gereserveerd, nu al aan de Eusebius kan geven om de restauratie op gang te houden. De gemeente wil pas met dat geld over de brug komen als ook de provincie geld toezegt.

Belastingdienst
Doordat gemeente en provincie naar elkaar wijzen en wachten tot de ander geld beschikbaar stelt, is de Stichting Eusebius het kind van de rekening. Voorzitter Hans Winters van Stichting Eusebius: “Het geld is nu bijna op en dat betekent dat op 6 april de steigers leeglopen en de laatste vier restaurateurs het terrein verlaten. Die hebben geen andere baan en komen waarschijnlijk ook niet meer terug.”

Afgelopen week werd duidelijk dat de financiële problemen van de stichting nog een stuk groter zijn dan werd gedacht. De Belastingdienst eist een bedrag van 1,5 miljoen euro van de stichting. Volgens de Belastingdienst heeft de Eusebius inkomsten gekregen waarover zij nog BTW moet betalen.

Stichting Eusebius erkent dat er een conflict is met de Belastingdienst, maar volgens bestuurslid Petra van Steijn is het bedrag van 1,5 miljoen euro uit de lucht gegrepen. “We zijn met de Belastingdienst in overleg. Er zijn nog helemaal geen bedragen genoemd.”

 

 

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Provincie geeft Eusebius geen geld voor restauratie"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*