Publieke kunst in Arnhem

Nog een paar maanden wachten en dan verschijnt – ergens begin november – het boek Arnhem uit de kunst van Theo Brink. In 24 hoofdstukken vertelt hij in woord en beeld over openbare kunst in de Arnhems ruimte. Hij was drie jaar bezig met het in kaart brengen ervan. Het totaal aantal kunstwerken overschrijdt met gemak de duizend stuks.

Behalve informatie over de kunstwerken zelf en de maker(s) ervan, wordt dikwijls ook de locatie van het kunstwerk beschreven. Zo beschouwd is het tevens een kunstwandeling door de stad. In het boek wordt eveneens een apart hoofdstuk gewijd aan verdwenen kunst. Volgens Brink zijn er ruim honderd kunstwerken – waarvan vele uit de wederopbouwperiode – al dan niet op de vuilnisbelt beland. Hij beschrijft het verdwenen object en geeft aan wat er uiteindelijk mee gebeurde.

Kunstroutes

Het project van Theo Brink gaat verder dan alleen een boek. Alle door hem vergaarde informatie wordt op termijn ook gedigitaliseerd. Dat gebeurt onder andere via de website van Erfgoed Gelderland en de site www.arnhemsekunst.com Ten slotte worden er bij dit ambitieuze project in alle Arnhemse wijken (gratis) wijkkunstroutes uitgestippeld. Dat zal volgens Brinks inschatting in de zomer 2020 zijn beslag krijgen. Komend voorjaar benadert hij daartoe alle Arnhemse wijkverenigingen.

Boekhandel

Op de website van de Arnhemse boekhandel en uitgever Hijman Ongerijmd (www.hijmanongerijmd.nl/uitdekunst) staat een voorpublicatie van het full color boek. Daar is ook te lezen dat de foto’s behalve door Theo Brink tevens door Herman van Ommen werden genomen. Voor vormgeving en beeldredactie tekende Martien Friens.

 

 

Beeld:

Foto: Wolvengang, Theo Brink. ArtEZ studenten Joost Hoebe en Iris van Gils fristen in 2015 de Wolvengang op. Wolvengang is een fraaie passage – het zijn bijna Parijs aandoende trappen – die in Coehoorn de Oude Kraan met de Vijfzinnenstraat verbindt.

Foto: Verdwenen kunst, Geitenkop, Kees Crone, 2012. In 2008 plaatste Jeroen Compagne op de Geitenkamp aan de Beukenlaan een beukenhouten sculptuur van een Geit of Bok. In 2013 werd houtrot hem fataal en werden de restanten afgevoerd naar de stort.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is allereerst journalist en daarna schrijver. Hij houdt van zijn geboortestad. Zijn laatste boek uit 2018 heet daarom: Arnhem gezien door Crone.