Repaircafé Arnhem is een blijvertje

{

In 2009 bescheiden begonnen in Amsterdam-West en inmiddels een wereldwijd fenomeen: de Repaircafes. Mensen uit de buurt die hun kapotte spullen laten repareren door handige vrijwilligers voor een kleine, vrijwillige bijdrage, dat is het idee. Een bijzonder succesvol idee met ruim 40 cafes in België maar ook in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Engeland (Londen), Canada, de Verenigde Staten, Brazilië (Sao Paulo) en Australië bestaan anno 2013 Repair Cafés.

In 2011 is het eerste Repaircafé in Arnhem geopend in St. Marten. Daar is het niet bij gebleven, in Lombok, Malburgen, Presikhaaf, Rijkerswoerd en het Spijkerkwartier zijn inmiddels ook vele elektrische apparaten weer aan een tweede leven begonnen. Rond de 15 vrijwilligers duiken enthousiast op elk kapotte dvdspeler, laptop en opvallend vaak op espressomachines met een cupje. In de korte tijd die ik er zit komen er al drie voorbij. Helaas bijna niet te repareren omdat de fabrikanten ze potdicht draaien met aparte schroeven.

Repair Café Presikhaaf

De vrijwilligers die repareren zijn allemaal man en overwegend grijs. Ank, een lieve grijze dame die bezoekers verwelkomt, vertelt over hun achtergronden. “Een oude biologieleraar, een oude computerleraar en helaas ook enkele werklozen.” Veel tijd om te praten heeft Ank niet aangezien de een na de ander binnen komt vallen. Een man met een grote lamp die het niet meer doet. Hoewel de heren de lamp al bijna uit elkaar hebben geschroefd is de conclusie na een korte blik op de tl-buis dat die aan vervanging toe is. De teleurstelling is van de gezichten te lezen.

De groep reparateurs om mijn oude kapotte laptop wordt ook groter. Na enige discussie en veel schroeven losdraaien besluit Kees dat het een hardwareprobleem is en ze dat nu niet kunnen repareren. Dat lijkt hem oprecht te spijten. Niet lang trouwens. Er is weer een espressocupjesmachine die om aandacht roept.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Repaircafé Arnhem is een blijvertje"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*