Restauratie Eusebius duurt zeker 10 jaar

De Arnhemse Eusebiuskerk staat voor een grootscheepse reatauratie. Alle natuursteen aan de buitenkant van de Arnhemse Eusebiuskerk moet vervangen worden. In totaal gaat het om 2000 kubieke meter. De restauratieklus gaat tien jaar duren en wordt de grootste die Nederland ooit gezien heeft.
Sinds december vorig jaar staan er hekken om de kerk, dit in verband met de veiligheid, want er waren stukken steen van de kerk naar beneden gekomen. Onderzoek door de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschappen en Monumenten (RACM) heeft inmiddels geleerd dat alle tufsteen op de kerk vervangen moet worden. Vooral op de toren zit veel natuursteen. In de jaren negentig is nog een grootscheepse restauratie uitgevoerd, maar het gesteente dat toen nog goed was, blijkt nu slecht.

De verwachting is dat ook de kwaliteit van het bij deze restauratie aangebrachte nieuwe tufsteen snel achteruit gaat. “Daarom moeten we het nu in een keer goed doen”, zegt directeur Jan van der Sloot van de Stichting Eusebius, eigenaar van de kerk.

In de oorlog is de Eusebius zo goed als geheel verwoest. Nadien is de kerk op moderne wijze herbouwd: de binnenkant van de kerk is van beton, daarop is bij wijze van decoratie, natuursteen geplakt. De constructie van de kerk is dan ook niet in gevaar.

Zeker is dat bij de restauratie geen tufsteen zal worden gebruikt. Waarschijnlijk wordt het zandsteen, dat veel langer meegaat. Hoe duur de restauratie wordt, en wie gaat meebetalen, is nog niet bekend. Arnhem hoopt op subsidie uit Den Haag in het kader van het ’ jaar van het religieus erfgoed’, dat nu bezig is.

Een exact restauratieplan kan pas gemaakt worden als er een steiger om de kerk staat. Alleen deze steiger kost Arnhem al 2,5 miljoen euro.

Bron: De Gelderlander
Foto: DaveH

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Restauratie Eusebius duurt zeker 10 jaar"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*