Restauratie Eusebiuskerk ook zonder wonderen 50 miljoen goedkoper

{

Feest in Arnhem? Je zou het haast denken. Wie de laatste week de koppen in krant en internet heeft gezien, weet het al. De renovatie van de Eusebiuskerk kost nog ‘maar’ 27 miljoen euro. Dat was oorspronkelijk begroot op 80 miljoen.

Ook is de klus eerder geklaard. Eerst was de verwachting dat de toren tot 2020 in de steigers zou staan. Dat wordt 2016. Mijn zoontje zal dus nu al op zijn zevende voor het eerst de toren van de grote kerk in zijn geboortestad in zijn ware gedaante zien. Hij en zijn broer weten niet beter dan dat die in de steigers staat.

Natuursteen

Ik trouwens eigenlijk ook niet meer. Ja, er moet minder natuursteen worden vervangen dan gedacht. Dat verklaart een verschil in kosten tussen 34 en 27 miljoen. Maar waar kwam dan die oorspronkelijke inschatting van 80 miljoen vandaan? Waarom zou aanvankelijk de opknapbeurt van een relatief eenvoudige kerk zo duur uitvallen?

Dat heeft eigenlijk gewoon te maken met de Stichting Eusebius Arnhem. Die heeft een nieuw bestuur gekregen. En een ander bestuur betekent vaak gewoon: andere keuzes.

Grondig

En die keuze was onder het oude regime: een heel grondige restauratie. Die moest zo goed zijn, dat de kerk voor minstens een halve eeuw niet meer in de steigers hoefde te staan. Daar hadden ze een gespecialiseerde architect voor ingehuurd, die met het grote kostenplaatje kwam aanzetten.

Er is nu een nieuw bestuur en die architect is ook uit beeld verdwenen. Ze zijn nu tevreden met een steigerloze periode van twintig jaar. Nee, er zijn geen wonderen verricht in Arnhem. De benadering is wat anders geworden.

Crisis

In deze tijden van crisis is het geen slechte keuze om niet de duurste restauratievariant te kiezen en de kosten te spreiden. Hoezo onze kinderen opzadelen met de kosten van nu? Misschien is in 2036 de crisis eindelijk een keer over en zijn er tegen die tijd efficiëntere restauratiemethodes bedacht. Misschien wel door mijn kinderen, die tegen die tijd hopelijk afgestudeerd zijn.

Gerelateerde artikelen:

Eusebiuskerk langzaam uit de steigers | foto’s
Zicht op de stad vanaf de Eusebius | panoramafoto
Liveblog vanaf het vierde Stadsdebat, Eusebius: Sloophamer of bouwsteiger?

Foto: Marjolein Kats

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Restauratie Eusebiuskerk ook zonder wonderen 50 miljoen goedkoper"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*