Retailscan Arnhem: Daling leegstand in de binnenstad

Foto: Harry Gerritsen

ARNHEM – Strijbosch Thunnissen Research heeft voor de achtste keer de ‘Retailscan Arnhem’ gepubliceerd. In het rapport staan positieve geluiden over de ontwikkeling van de Arnhemse winkelmarkt in 2016.

Ten opzichte van 2015 is in 2016 is het aanbod van vierkante meters winkelruimte met 18% afgenomen. Grote klappers daarbij waren de invulling van ‘Building 026’ op de hoek van de Koningstraat en de Broerenstraat en het voormalig postkantoor aan het Jansplein.

Er is dus sprake van een forse afname van het aantal leegstaande winkelpanden in de Arnhemse binnenstad als je naar het aanbod in vierkante meters kijkt, maar dat neemt niet weg dat er nog veel leegstaande winkelpanden in de binnenstad zijn. De leegstand is in 2016 procentueel licht toegenomen ten opzichte van het jaar 2015 en wel van 10,3% naar 11,4%.

En die leegstand is locatie-gebonden, waarbij wordt geconsteerd dat aan de Looierstraat, het Gele Rijdersplein en de Nieuwstad de leegstand alleen maar is toegenomen. Bij de Looierstraat en het Gele Rijdersplein speelt de situatie omtrent het parkeren en onduidelijkheid omtrent mogelijke ontwikkelingen aldaar de leegstand in de kaart, aldus de Retailscan Arnhem.

Het rapport noemt 2016 in het voorwoord het jaar van stabilisatie en herstel voor de Arnhemse binnenstad, door het toegenomen consumentenvertrouwen en de daardoor toegenomen bestedingen.

Het economisch herstel in Nederland, afname van de werkloosheid en groei van het aantal (kleinere) huishoudens heeft ook positieve gevolgen voor Arnhem.

Arnhem kan daarnaast een toename te verwachten van het aantal inwoners in en rondom het centrum. Dat zal volgens het rapport de Arnhemse binnenstad nog aantrekkelijker maken.

De ‘Retailscan 2017’ biedt ook een doorkijk naar ontwikkelingen die dit jaar worden verwacht:

Groei van het aantal startende ondernemers, dus ook meer vastgoedtransacties op uiteenlopende locaties. Hierdoor zullen huur-en verkoopprijzen weer gaan aantrekken.

Met een lage rentestand gaan particuliere beleggers zich meer richten op de Arnhemse binnenstad als investeringsmogelijkheid. Het aantal lunchrooms zal gaan dalen door het beleid van de gemeente Arnhem om de enorme groei daarvan af te remmen.

Maar, zo sluit het rapport af, Arnhem heeft nog ruimte voor exclusieve, maar vooral ook vernieuwende en bijzondere horecagelegenheden, meer specifiek onderscheidende restaurantformules.

De ‘Retailscan Arnhem’ is in te zien via deze link.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Retailscan Arnhem: Daling leegstand in de binnenstad"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*