Rijnwijk wordt ook Nieuwe Kadekwartier

© Zefanja

Naast de oude Cobercofabriek waar gebiedsontwikkelaar BPD het terrein gaat omdopen tot Melkfabriek – ofwel het Cobercokwartier – heeft de ontwikkelaar ondertussen ook de Rijnwijk en nog een Fluvium terrein aan de overkant van de Westervoortsedijk overgenomen om bij het Nieuwe Kadekwartier te ontwikkelen.

De Melkfabriek

‘Cobercokwartier staat voor wonen, werken, winkelen, genieten en ontspannen samenkomen. Allemaal in een heel creatief jasje. Een plek voor iedereen.’ De oude Cobercofabriek – de Coöperatieve Arnhemse  Melkinrichting en Zuivelfabriek uit 1921 – is een plek met enorm veel geschiedenis voor de stad. Aan de wederopbouw elementen van het pand (tijdens de Tweede Wereldoorlog is deze plek zwaar getroffen) wordt nu een nieuw hoofdstuk toegevoegd. De verkoop van de woningen start rond de zomer van 2019. De eerste bewoners van De Melkfabriek krijgen dan rond medio 2020 de sleutel.

Fluvium en het Nieuwe Kadekwartier

Op het voormalige terrein van de oude gasfabriek heeft Volkhuisvesting Arnhem al eerder het gebied tot Nieuwe Kadekwartier ontwikkeld. De gemeente heeft het terrein gesaneerd en voorzien van infrastructuur. Het hele gebied was toen trouwens verdacht op de aanwezigheid van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.

Ondertussen staat er een wijk, waar ook voormalige PGEM kantoren en het oude Stadsbeheer pand zijn getransformeerd tot woon/werk vastgoed, ook de Driegasthuizengroep ontwikkelde zorgvriendelijke woningen voor ouderen.

De transformatie tot woongebied is al lang de ambitie van gemeente Arnhem. In 2000 begon Volkshuisvesting, samen met KuiperArnhem en gemeente Arnhem aan de planvorming. Een deel van Fluvium is inmiddels gerealiseerd. Vanwege de Woningwet uit 2015 kon Volkshuisvesting de ontwikkeling van het gebied niet meer doen.

Rijnwijk

De typische volksbuurt Rijnwijk, gebouwd midden op een industrieterrein, is al heel lang een punt van discussie. Terwijl eigenaar Volkshuisvesting al jaren sloop aankondigt, accepteren bewoners geen aanbod in andere gebieden van de stad, pleiten voor een monumentale status en kraken er ondertussen leegstaande dichtgetimmerde buurhuizen. Er zijn rechtszaken gaande.

Nu hebben de laatste bewoners dus met een nieuwe eigenaar van doen: BPD, na de Tweede Wereldoorlog opgericht als Bouwspaarkas, later het Bouwfonds –  ‘We zijn een gebiedsontwikkelaar die zich inzet voor het verwezenlijken van leefomgevingen die zelf ook leven. Natuurlijk, we zijn een commercieel bedrijf, maar we zien onszelf toch vooral als een onderneming met een maatschappelijke taak.’

Het Nieuwe Kadekwartier omvat het voormalige fabrieksterrein met fabriek van Coberco, het bedrijventerrein met woonwijk Rijnwijk en het voormalige bedrijventerrein Fluvium. De voormalige locaties van Van Ginkel en Van der Werf maken ook deel uit van het gebied, en zijn tevens in handen van BPD, net als het naastgelegen Cobercokwartier.

Bronnen: nieuwekadekwartier.nl, cobercokwartier.nl, ta-survey.nl, gelderlander.nl, bpd.nl

De zojuist overgenomen terreinen van BPD

Reacties