Rijstplantdag bij Monument ‘Sawah Belanda’

Rijst planten op 'Sawah Belanda' (Foto: Harry Gerritsen)

ARNHEM – Vandaag hebben ongeveer 15 vrijwilligers rijst geplant op de sawah die onderdeel uitmaakt van het monument ‘Sawah Belanda’. Het monument is naar een idee van Marion en Joyce Bloem in 2006 gerealiseerd in Park Sacre Coeur achter verzorgingstehuis Regina Pacis.

De rijstplantjes (‘bibits’) zijn opgekweekt in de broeikassen van MBO-school Groenhorst in Velp door de leerlingen onder leiding van docent Gijsbert de Jong. De rijstzaden zijn gedoneerd door een Italiaanse sponsor.

Vrijwilligers hebben vanochtend en vanmiddag de vele honderden plantjes op de sawah in de grond gezet. Sommigen hadden daarvoor laarzen aangetrokken, maar veel vrijwilligers verrichtten de werkzaamheden ook op blote voeten. Rijst is namelijk een plant die het beste gedijt op een veld dat voortdurend onder water staat tot de rijst rijp is en geoogst kan worden.

De oprichting, onderhoud en instandhouding van het monument Sawah Belanda en de gelijknamige sawah is een initiatief van de Stichting Monument Sawah Belanda.

Tijdens het planten van de rijst werd er ook één minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan Joyce Bloem die op 22 mei jl. is overleden.

Die stichting organiseert ook de jaarlijkse Indië-Herdenking op 15 augustus. Lees hier meer over doneren aan de Stichting.

Hieronder een foto-impressie van het rijst planten:


Reacties