Rozet genomineerd voor architectuurprijs “Beste gebouw ter wereld”

Soms kom je nieuws tegen waarbij je eerst met je ogen knippert voor je het gelooft. Dit is zo’n bericht.

Rozet is genomineerd voor de titel “Beste gebouw ter wereld. Rozet is opgenomen in een shortlist met dertig genomineerden voor de prestigieuze architectuurprijs.

De prijs voor “Beste gebouw ter wereld” wordt georganiseerd door het wereldberoemde instituut RIBA, the Royal Institute of British Architects. De prijs wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt. Alleen al de nominatie van Rozet voor is een enorme eer.

Cultuurgebouw Rozet werd ontworpen door Neutelings Riedijk Architecten. Rozet is de thuisbasis voor de Bibliotheek, het Kunstbedrijf, de Volksuniversiteit, de kunstuitleen, café-restaurant Momento en het Erfgoedcentrum.

De shortlist met de dertig genomineerden is vandaag bekend gemaakt. Het is een enorme verrassing dat ook het Arnhemse Rozet tussen de genomineerden staat. Volgens RIBA zal de prijs gaan naar “het belangrijkste en meest inspirerende gebouw van het jaar”.

RIBA is van oorsprong een Britse organisatie voor architecten. “Maar we hebben een internationale reputatie dus het is een logische stap dat we een prijs introduceren dat de beste architectuur ter wereld beloont”, aldus Jane Duncan van RIBA tegen CNN.

Alleen al een nominatie voor de prijs is een enorme eer, zegt Duncan. “Het is niet alleen een grote schouderklop, maar ook een geweldige mogelijkheid voor publiciteit.”

Een vakjury onder leiding van de wereldberoemde architect Richard Rogers zal komende maanden de dertig genomineerde gebouwen bezoeken. De lijst wordt daarna teruggebracht tot twintig kanshebbers, waarna in de herfst de zes finalisten worden gekozen. De winnaar wordt in december 2016 bekend gemaakt.

Tussen de genomineerden staan inzendingen uit dertig landen. Van China tot Columbia en van Azerbaijan tot Arnhem.

Foto’s van de dertig genomineerde gebouwen zijn terug te vinden op de website van CNN.

Foto: Architectuur.org

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Rozet genomineerd voor architectuurprijs “Beste gebouw ter wereld”"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*