September 75 jaar geleden

De maand september is aangebroken en de stad is langzaamaan behangen met vlaggen en andere uitingen om ons eraan te herinneren dat 75 jaar geleden de Slag om Arnhem plaatsvond: de agenda staat online en offline vol met activiteiten.   Ondertussen is in Terneuzen Zeeland afgelopen weekend al de Slag om de Schelde herdacht: met die herdenking werd door de koning de nationale viering van 75 jaar vrijheid afgetrapt. Arnhem is ook klaar voor de herdenking van de Slag om Arnhem en de viering van 75 jaar vrijheid in 2020.

Gelderland Herdenkt – 75 jaar vrijheid

Precies 75 jaar geleden lag Gelderland van 17 september 1944 tot en met 5 mei 1945 in de frontlinie tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Met een programma boordevol tentoonstellingen, shows en luchtlandingen, bevrijdingsfestivals, herdenkingen en andere evenementen staan we stil bij de oorlog en vieren we in Gelderland dat we samen 75 jaar in vrijheid leven.

BEKIJK DE WEBSITE

Slag om Arnhem

Ook de gemeente Arnhem staat stil bij de geschiedenis van de stad en Operatie Market Garden. ‘De slag om Arnhem veranderde het verloop van de Tweede Wereldoorlog én het leven van duizenden soldaten en 95.000 Arnhemmers. In september herdenken we dit: om niet te vergeten en om de verbinding te leggen met het nu. Want zelfs anno 2019 zijn vrede, veiligheid en vrijheid nog geen vanzelfsprekendheid’ aldus de WEBSITE OP HET STADHUIS met programma.

Bridge to Liberation

In 2014 nam de gemeente Arnhem het initiatief voor een vernieuwende publieksherdenking van de Slag om Arnhem. Dit resulteerde in de Bridge to Liberation Experience, een multimediaal event bij de John Frostbrug. Een nieuwe toon van gedenken werd gezet: met een enorm groot bereik en veel herkenning bij brede lagen in de samenleving. Het succes van de events leidde tot de oprichting van de stichting Bridge to Liberation, die vanaf 2015 verantwoordelijk is voor de Experience.

Bridge to Liberation organiseert naast de Experience een aantal side-events, bijeenkomsten en educatieve activiteiten. Alle activiteiten zijn gericht op het ervaren van de impact van oorlog en de waarde van vrijheid.

BEKIJK DE WEBSITE

Omroep Gelderland – 75 jaar vrijheid, op weg naar 2020

Omroep Gelderland heeft in samenwerking met het vfonds en Provincie Gelderland het platform ’75 jaar vrijheid, op weg naar 2020′ opgericht. De redactie werkt toe naar de viering van 75 jaar bevrijding in 2020. Dat doen we met een televisiemagazine, een eigen website en pagina’s op Facebook, Instagram, YouTube en Twitter.

Zij bieden ‘gewone’ Gelderlanders van alle leeftijden een plek voor hun verhalen en herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog.

BEKIJK DE WEBSITE

Garden75

Een deel van Noord-Brabant vormt van 16 tot en met 22 september het decor van Garden75 en reist voor even terug de tijd in naar operatie Market Garden. Maar liefst 250 originele voertuigen en 650 deelnemers in authentieke Britse uniformen zullen die week als herdenkingskonvooi de uitgestippelde route van de geallieerden nareizen. Net zoals 75 jaar geleden, toen Britse troepen ten strijde trokken tegen de Duitsers.

LEES HET HELE BERICHT

Arnhem Lights

Tijdens de Airborne herdenkingsweek van 13 tot en met 22 september op initiatief van Platform Binnenstad Arnhem wordt een aantal prominente gebouwen in de binnenstad opvallend verlicht, onder de noemer ‘Arnhem Lights’. Door middel van videoprojecties en enorme LED schermen op en vanuit een aantal gebouwen speciaal gemonteerde videobeelden geprojecteerd, die het verhaal over de Slag om Arnhem tonen.

BEKIJK DE LOCATIES

Park Open – forgotten stories

In de dagen dat precies 75 jaar geleden de stad door de bezetter werd ontruimd, organiseert Park Open een speciale editie: op 23 september 1944 gaf de Wehrmacht het bevel om Arnhem te evacueren. In de dagen erna liepen vele tienduizenden Arnhemmers langs Park Sonsbeek over de Apeldoornseweg naar het noorden. Een paar honderd mensen bleven achter, met gevaar voor eigen leven.

Op 22 september 2019 staat Park Open stil bij deze vergeten verhalen. Met emotionele en opzwepende raps door bekende rappers, originele herinneringen en natúúrlijk met live muziek: enerverend, swingend en positief.

BEKIJK HET PROGRAMMA

 

Reacties