Onlangs besteedde Arnhem-Direct aandacht aan n√°oorlogse architectuur. Dit bouwkundig herstel van Arnhem duurde tot ongeveer 1965. Het op de foto als één blok ogende flatgebouw stamt uit de jaren vijftig van de 20ste eeuw. In al zijn eenvoud gaat het hier om een voorbeeld van wederopbouwarchitectuur.
Het is wat moeilijk te zien op dit plaatje, maar hier staan wel degelijk drie afzonderlijke gebouwen. Het pand met bruine luifel was er als eerste. Het was in de jaren vijftig een kruidenierswinkel van De Gruyter, bekend van zijn snoepje van de week.
Later vestigde zich op deze plek drogisterij Het Gouden Hert, opgevolgd door verschillende apotheken. Momenteel verkoopt BENU Apotheek Burgemeesterswijk er zijn pillen en poeders. In de apotheek zijn op de muur nog vier nostalgische tegeltableaus te zien. Zij herinneren aan het Bossche kruideniersimperium van weleer. De wandversieringen verbeelden de vier seizoenen, het bewerken van het land, het oogsten van graan, en de aanvoer van producten uit verre landen.
De tegeltableaus werden gemaakt in de Koninklijke Plateelbakkerij Zuid-Holland en bij de Porceleyne Flesch in Delft. Boven de apotheek zijn twee appartementen waar op de derde verdieping alleen een rechthoekige, open betonconstructie is.
Versiering
In het aansluitende flatblok zijn behalve drie winkels negen appartementen gevestigd. Dit woon/winkelblok werd in 1957 gebouwd op het toen braakliggende stuk grond tussen het De Gruyter-gebouw en het eerder in baksteen opgetrokken appartementenblokje op de hoek van de Van Eckstraat.
In het hoekwinkeltje – waar voorheen een schoenwinkel en later het theorielokaal van Autorijschool Van Velzen was, verkoopt Sjiek&Sjiek nu hedendaagse snuisterijen.
Zowel het middelste flatgebouw als het De Gruyter-blok uit 1955, op de hoek Van Lawick van Pabststraat en Burgemeester Weertsstraat, werd ontworpen door de architect Hans Heij, die ooit voor de PvdA tevens wethouder was in Arnhem. Dat het woon/winkelgebouw in het midden van dezelfde architect is als het blok links blijkt uit de overeenkomstige bouwstijl.
Het middelste én linkse blok heeft eenzelfde sobere uitstraling met als enige versiering een identieke, betonnen balk aan de bovenzijde. In de drie winkels zijn momenteel respectievelijk een dameskapper, Gall&Gall en Primera gevestigd. Erboven zijn negen appartementen, waar de bovenste drie flats over een fiks dakterras beschikken. Diezelfde ruimte boven het linkse apothekerspand is, zoals al opgemerkt, loos.
Beeld: foto Gerdien Mogendorff, Gelders Archief, 2006. Op deze plek stonden tot 16 december 1944 de voor de Burgemeesterswijk zo kenmerkende herenhuizen. Een haperende V1 (Vergeltungswaffe 1), afgeschoten in Overijssel en bestemd voor Antwerpen, stortte voortijdig neer en vernielde de panden.
Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.
Wees de eerste die reageert op "Sobere betonarchitectuur in de Burgemeesterswijk"