Sobere jaren vijftig versiering

Vorige week was hier aandacht voor een jaren vijftig flatgebouw aan de Arnhemse Izaäk Evertslaan met 48 betonnen gevelelementen, een verstopt kerkje alsook dezelfde gevelelementen-met-bloemmotief in een gebouwtje aan de Noordelijke Parallelweg 55. Maar er valt bij nader inzien nog meer over op te merken.

Zo werden er 48 betonnen gevelblokken geteld, maar dat bleek slechts de helft van het werkelijke aantal. Aan de achterzijde van de flat zijn eveneens 48 gevelelementen te zien. Het totale aantal komt daarmee net niet op honderd, maar op 96.

Een oplettende lezer wees er voorts op, dat het belendende appartementenblokje aan de Van Lawick van Pabststraat 205, 207 1-2-3 en 209 versierd is met precies dezelfde gevelblokken. In dat flatgebouw zitten onder de appartementen twee winkelruimten waar momenteel respectievelijk dameskapsalon Arjo en Annemiek’s Hoorstudio zijn gevestigd. Bij Arjo helpen ze je graag persoonlijk, professioneel en zorgen ze dat je altijd met een glimlach naar buiten gaat. Bij Annemiek wordt aan de hoogste eisen van kwaliteit voldaan. Annemiek stopt pas “als er een passende hooroplossing is gevonden”.

Wederopbouwarchitectuur

Beide appartementenblokken aan Izaäk Evertslaan én Van Lawick van Pabststraat mogen als stijlvoorbeelden van wederopbouwarchitectuur worden gekenschetst. De minimalistische, sobere wederopbouwversiering komt terug in het uit de jaren vijftig stammende, voormalige Groene Kruis-gebouwtje aan de Noordelijke Parallelweg 55. Aangenomen mag worden dat hier dezelfde aannemer als die van beide flatblokken aan het werk was en wellicht enige gevelplaten over had. Hoe het precies zit blijft vooralsnog gissen.

Beeld:

Flatblokje Van Lawick van Pabststraat 205-209, foto Kees Crone, 27 aug. 2018

Nieuwbouw flats aan de Izaak Evertslaan, d.d. 1 februari 1951, kleinbeeld foto, fotocollectie Jacquet, Gelders Archief, nr. 1534-2295

Gevelplaten Noordelijke Parallelweg 51, foto Kees Crone, 17 augustus 2018

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is allereerst journalist en daarna schrijver. Hij houdt van zijn geboortestad. Zijn laatste boek uit 2018 heet daarom: Arnhem gezien door Crone.