OMD – de Eusebius

© Zefanja Hoogers

Wat verbindt Europa met Arnhem en wat heeft Arnhem Europa te bieden? Dat is wat in het Open Monumentenweekend van 7 t/m 9 september centraal staat. Arnhem Direct licht een paar items uit, vandaag de Eusebius.

De Eusebiuskerk is een belangrijk Europees monument in Arnhem. De gotische stijl waarin de oude delen van de kerk zijn gebouwd is zonder meer een Europese kunststroming, die weliswaar per regio verschilde, maar toch altijd herkenbaar is aan onder meer spitsbogen en luchtbogen. De stenen waarmee de kerk is gebouwd, werden via de Rijn aangevoerd uit Duitsland. Via dezelfde rivier stond de kerk in verbinding met het belangrijke bisdom Prüm.

Peter Koelewijn, manager van de restauratie van de Eusebius, en zijn teamleden leiden u graag rond in de werkplaats en op de steigers aan de buitenzijde van de toren. Het bezoek aan de steigers is alleen toegankelijk voor gezonde en mobiele personen van 14 jaar en ouder. Elke rondleiding duurt ongeveer 45 minuten.

Over het monument:
Deze laatgotische kruisbasiliek is gebouwd in de periode 1452-1560. In het schip bevindt zich het praalgraf van hertog Karel van Egmont. Tijdens de Slag om Arnhem zijn de kerk en de toren zwaar beschadigd. De kerk is zoveel mogelijk in oorspronkelijke vorm hersteld, maar de bovenbouw van de toren is in de jaren 1954-1955 nieuw ontworpen door architect Th.G. Verlaan.

Eusebiuskerk
Zaterdag 8 september
11.00-15.00 uur
Kerkplein 1, Arnhem

Kijk voor meer informatie:
www.eusebius.nl

Volg ook de OMD Facebookpagina.

Reacties