Stadsblokkenwerf jubileert

Op de vroegere fundamenten van De Arnhemse Scheepsbouw Maatschappij (ASM), eens de grootste werkgever van Arnhem, is de kleinschalige historische scheepswerf omgetoverd tot een relaxte theetuin.  De Stadsblokkenwerf jubileert!

Aan ‘de overkant’ van de Rijn domineerde de Arnhemse Scheepsbouw Maatschappij (ASM) als een van de grootste werkgever van Arnhem met haar activiteiten tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw de skyline. Het terrein lag jaren braak en getuigen alleen de fundamenten nog van de vroegere scheepswerf. Op die fundamenten wordt sinds vier jaar een kleinschalige historische scheepswerf ontwikkeld, de Stadsblokkenwerf.

Activiteiten

De stichting Stadsblokkenwerf heeft vanaf 2015 een vliegende start gemaakt. Veel vrijwilligers en bedrijven ondersteunen het initiatief. De richten het terrein in, werken in de werfloods met een fraai ambachtelijk gemaakt front, houden de werftuin bij met een echt element van de Berlijnse Muur, werken mee aan de renovatie van Hugo Grotius tot theaterschip en ondersteunen diverse culturele evenementen op Stadsblokken.

Pondje en paviljoen

Van begin mei tot eind september vaart het voetgangerspondje naar de overkant mét fietsvoorziening. Met een pontje en werfpaviljoen wil Stadsblokkenwerf tevens een entree zijn voor voetgangers die Stadsblokken/Meinerswijk willen bezoeken.

De Stichting Stadsblokkenwerf is voortgekomen uit een werkgroep die al tal van jaren actief was vanuit de Stichting Historische Schepen Arnhem (SHSA). De stichting stond in de mailbox van Arnhem Direct om hun vierjarig jubileum met de stad te delen.

Toekomst

De vrijwilligers van de Stadsblokkenwerf werden trouwens afgelopen november tot winnaar uitverkoren van de groepsprijs voor De Arnhemse Stadsprijs voor Vrijwilligerswerk.

De Stadsblokkenwerf heeft met haar paviljoen nu al een publiekstrekkende functie aan de sfeervolle oevers van de Rijn. KondorWessels projecten (eigenaar van het gebied) omarmt de Stadsblokkenwerf door nu al kosten- en belangeloos onderdak te bieden aan dit initiatief. Ook in het door de gemeenteraad vastgestelde Masterplan staat de Stadsblokkenwerf genoemd om samen met een aantal andere functies de haven tot een onverwacht levendige wereld te maken. In de realisatieovereenkomst tussen gemeente Arnhem en KWP is afgesproken dat in lijn met de huidige gebruiksovereenkomst de stichting Stadsblokkenwerf haar historische werf kan blijven exploiteren.

Klik voor meer info over de Stadsblokkenwerf.

Reacties