Museum Arnhem opent presentatieplek ‘De Kerk’ met ‘Your Voice Matters’

Op 8 maart opent Museum Arnhem zijn tijdelijke presentatieplek voor actuele kunst en ontwerp ‘De Kerk’ met de tentoonstelling Your Voice Matters. De tentoonstelling is een kritische visie op actuele gender- en diversiteitsvraagstukken en toont projecten die verandering in gang zetten. Your Voice Matters is tot 12 mei 2019 te bezichtigen aan Sint Walburgisplein 1 in Arnhem.

Debat over de rol van vrouwen

Your Voice Matters sluit aan bij de landelijke herdenking van 100 jaar vrouwenkiesrecht in Nederland. De discussie over de rol van vrouwen en man-vrouwverhoudingen in de samenleving is actueler dan ooit. Over de hele wereld staan vrouwen op om voor hun rechten op te komen en erkenning te eisen. Het recht op autorijden, gelijke lonen voor mannen en vrouwen, bescherming tegen seksueel geweld en het erkennen van de vrouwelijke lijn in de geschiedschrijving zijn slechts enkele voorbeelden. Your Voice Matters plaatst het debat over de rol van vrouwen – in maatschappelijke, historische en hedendaagse zin – in een bredere, internationale context.

De Kerk, tijdelijke presentatieplek voor actuele kunst

Op dit moment is Museum Arnhem vanwege uitbreiding en vernieuwing gesloten. Het museum heeft in de Walburgiskerk een tijdelijke presentatieplek gevonden. ‘De Kerk’ richt zich op actuele kunst en design. Naast tentoonstellingen zullen er ook regelmatig discussieavonden, lezingen, concerten en performances plaatsvinden. De programmering wordt binnenkort bekendgemaakt op www.musemarnhem.nl

Aanvullende informatie tentoonstelling

Deelnemende kunstenaars aan Your Voice Matters zijn: Wafae Ahalouch el Keriasti (1978 MA/NL), Manal AlDowayan (1973 SA), Christine Ayo (1987 UG), Esiri Erheriene-Essi (1982 UK), Alicia Framis (1967 ES), Patricia Kaersenhout (1966 NL), Iris Kensmil (1970 NL), Heba Khamis (1989 EG), Susanne Khalil Yusef (1984 DE), Csilla Klenyánszki (1986 HU), Cristina Lucas (1973 ES) en Shana Moulton (1976 VS)

Verborgen vrouwelijke geschiedenis

Een wolk van duizenden bladeren schittert in het kunstwerk ‘Tree of Guardians’ (2014) van de Saoedische Manal AlDowayan. De goudkleurige blaadjes fungeren als ‘boodschappers’ van de overgeleverde vrouwelijke kennis en idealen. De kunstenares werkte samen met een groep Saoedische vrouwen die aan de hand van een levensboom – symbool voor wijsheid, bescherming, kracht -, hun vrouwelijke voorouders een stem en naam hebben gegeven.

Ook in het werk van de Nederlandse Patricia Kaersenhout speelt het zichtbaar maken van dat wat is verdrongen in de geschiedenis een grote rol, in het bijzonder kennis die verloren is gegaan als gevolg van de Afrikaanse diaspora en het kolonialisme. Haar kunstwerk ‘Guess Who is Coming to Dinner Too?‘(2017) brengt de verborgen verhalen van 36 ‘heldinnen van verzet’ voor het voetlicht.

Verleiding en macht

Speciaal voor de tentoonstelling maakte de Nederlands-Marokkaanse Wafae Ahalouch el Keriasti een kunstwerk waarin vrouwelijkheid, verleiding en macht samenkomen. De uit Oeganda afkomstige Christine Ayo strijdt tegen het bagatelliseren van seksueel geweld tegen vrouwen. Met het project ‘Voicing Entebbe’ (2017-2019) geeft zij een stem aan de 23 Oegandese vrouwen die in een paar maanden tijd om het leven zijn gebracht.

Ouderschap vs. kunstenaarschap

De Hongaarse Csilla Klenyánszki verzet zich tegen de wijze waarop het ouderschap en het kunstenaarschap bijna niet samen lijken te gaan in de kunstwereld. Om te voorkomen dat kunstenaressen die moeder zijn geworden in een isolement raken, organiseerde zij in 2016-2017 de ‘Artist Residency in Motherhood’ in Amsterdam en stelde daarvoor haar stipendium voor jong talent ter beschikking. Daarnaast realiseerde zij de 98-delige fotoserie ‘Pillars of Home’ waarbij zij zichzelf fotografeerde als onderdeel van een installatie van objecten in haar interieur.

—–

De Kerk, presentatieplek voor actuele kunst en design

Sint Walburgisplein 1, 6811 BZ Arnhem

Openingstijden:

woensdag t/m zaterdag: 12:00 – 18:00 uur

zondag:                           12:00 – 17:00 uur

Reacties