Station traverse was simpele staalconstructie

Hoe het koepeltje uit 1954 van NS-station Arnhem-Sonsbeekzijde er uit zag, is genoegzaam bekend. Er was enige tijd sprake van sloop van dit door H.G.J. Schelling ontworpen entreegebouw, maar gelukkig werd het in 2011 wederopgebouwd in Park Presikhaaf. Sindsdien doet het daar horecadienst als T-huis. In 2014 werd het overgenomen door Buitenpoort Catering. Die organisatie staat voor sociaal, biologisch en duurzaam ondernemen. Maar de station traverse van weleer mocht er ook zijn.

Het is bijna niet meer voor te stellen, maar zo stapten reizigers en passanten aan de achterkant van het station naar de treinen. De eenvoudige, smalle gang over de sporen naar de perrons 3, 2 en 1 roept zowaar nostalgische gevoelens op. Het was er verboden voor fietsers, maar dat zal in de nieuwe, moderne, veel bredere doorgang niet anders zijn. Een oversteek als deze is in al zijn simpliciteit van constructie meer iets voor het Spoorwegmuseum. Noem het wederopbouwarchitectuur uit 1954; soberheid was toen immers troef.

Beeld: Gelders Archief

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Station traverse was simpele staalconstructie"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*