Stel jouw vragen aan ontwerper Beatrixmunt

{

Binnen het nieuwe programmaonderdeel Jonge Honden, Jonge Harten organiseert Ontwerp Platform Arnhem (OPA) drie keer per jaar een interactief podiumgesprek voor jong en oud met oudere en ervaren ontwerpers op het gebied van mode, product, grafisch en/of interactief ontwerp.

Gezien de recente actualiteit rondom de nieuwe koningsmunten leek het OPA gepast om de ontwerper van de oude bekende Beatrixmunt op bezoek te vragen. Naast het ontwerp maakte Bruno Ninaber van Eyben (1950) deze munt ook ‘euro rijp’. Ninaber van Eyben is verder bekend als ontwerper van de voorzittershamer voor de Tweede Kamer, zijn ontwerpen voor de Erasmusprijzen en vele andere producten. Hij werkt vaak op de grens van 2D en 3D.

Een munt is een ontwerp op zeer kleine schaal waarbij zowel productontwerp als typografie een belangrijke rol speelt. Wat komt er kijken bij het ontwerpen van zo’n munt? Wat vindt Bruno van de huidige munt? Hoe is Bruno begonnen? Wat doet Bruno nu? Wat zou hij jonge ontwerpers adviseren? Dit alles komen we te weten via moderator Peter Nijenhuis en vragen van studenten en publiek.
Het gesprek vindt plaats in de concertzaal van ArtEZ. Aansluitend is er een borrel bij de buren in het café van Museum Arnhem.

Achtergronden Bruno Ninaber van Eyben:

Bruno Ninaber (1950) van Eyben studeerde sierraadvormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunst in Maastricht. Hij wordt wel gezien als een van de eerste Nederlandse zelfproducerende ontwerpers, een stroming die op kwam in de jaren ‘70 / ‘80. Omdat hij ontevreden was over de beperkte mogelijkheden die hij kreeg van de industrie, opent Bruno Ninaber van Eyben in 1971 zijn eigen ontwerpstudio. Hij breekt door in 1976 met zijn geheel in eigen beheer geproduceerd halshorloge. In 1980 ontwerpt hij de nieuwe Nederlandse muntenserie met Koningin Beatrix, waarmee hij grote bekendheid verwerft.

Vanaf 1985 tot 1997 maakt hij deel uit van industrieel ontwerpbureau Ninaber|Peters|Krouwel. Daarna richt hij Studio Ninaber, gesitueerd in het centrum van Delft, op waarmee hij weer in eigen beheer hoogwaardige designproducten bedenkt en ontwikkelt.

Studio Ninaber werkt daarnaast ook in opdracht en gaat analytisch met de vraagstelling van projecten om. Het eindresultaat is niet altijd een product, maar de conclusie van een bedrijfsstrategie die zowel 2- als 3-dimensionaal kan zijn. Hoe complex het proces ook is, het eindproduct ademt altijd eenvoud en vanzelfsprekendheid.‚Ä®

Over zijn ontwerpen zegt Bruno Ninaber van Eyben zelf: “ Meer zou onnodig zijn, minder onmogelijk.” Zijn werk bevindt zich in collecties van (inter)nationale musea, en hij ontving vele prestigieuze prijzen. Sinds 2003 is Bruno Ninaber van Eyben aangesteld als hoogleraar vormgeving aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Stel jouw vragen aan ontwerper Beatrixmunt"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*