De toekomst van de Arnhemse binnenstad ligt in het zuiden

{

Rond de 25 experts van de Gelderse Studiekring Ruimtelijke Ordening (GSRO) bogen zich samen met retailmakelaar Chris Lanting van Strijbosch Thunissen en Toon Verschuren van de gemeente Arnhem gisteravond in het gemeentehuis over het Kernwinkelapparaat Arnhem.

Wie het over ontwikkelingen in de Arnhemse binnenstad heeft, heeft het onvermijdelijk over het vertrek van de Bijenkorf. Zo ook op deze avond. Volgens Lanting past dit een bredere trend die zichtbaar is in de binnensteden: aan de ene kant upgrading, zoals de Bijenkorf in Amsterdam doet, en downgrading aan de andere kant met winkels als de Action en Kruidvat. In deze winkels vervagen de scheidslijnen tussen de branches. Simpel gezegd, ze verkopen alles. Wie de komende tijd door de binnenstad loopt moet maar eens op de posters met ‘Verbouwingsuitverkoop’ of ‘Totale leegverkoop’ en dergelijke letten. Die hangen tegenwoordig permanent in de etalages, zonder dat er ooit verbouwd wordt. Overigens zien de winkeliers in het hogere segment de omzetten stijgen na het vertrek van de Bijenkorf en “stonden ze bij Piet Zoomers te dansen in de winkel”, aldus Lanting.

Gaat het eigenlijk stiekem best wel goed met de binnenstad? Zijn de ketens en winkeliers die nu omvallen gewoon niet flexibel of onderscheidend genoeg? Tot zes jaar geleden hoefde je als winkelier alleen maar een pand vol spullen te hebben, de deur open te zetten en het ging vanzelf. Tegenwoordig wordt creativiteit en ondernemerschap gevraagd. Ook het leegstandscijfer van 8,4% is landelijk gezien niet slecht. Als de economie weer aantrekt zal deze leegstand weer dalen tot 4 à 5%, minimaal noodzakelijk om te kunnen schuiven in een stad.

De toekomst ligt in het zuiden

Er zijn genoeg winkelmeters in Arnhem, ze zitten alleen op de verkeerde plek. Er is nu geen ‘rondje binnenstad’ mogelijk. Wie nu uit de hoofdstraat richting het plein rond de kerk loopt, komt uit op een “plein waar elke menselijke maat ontbreekt.” Een parkeergarage op of onder het plein zou de stad beter voeden vanuit het zuiden. Zo sluit de cirkel. Winkelen in de Looierstraat of het Gele Rijdersplein moet Arnhem loslaten en zich focussen op een rondje naar het zuiden. De noordelijke binnenstad kan dan worden gebruikt om te wonen, parkeren of recreëren.

De groene cirkel is het winkelrondje met noord en zuid grote, toegankelijke parkeergelegenheden op het Gele Rijdersplein en het plein voor de Eusebius. Deze voeden de binnenstad. De A1-locaties (Ketelstraat, Vijzelstraat) blijven dat, alleen de B- en C-locaties verschuiven dan richting het zuiden. Eén van de ideeën die tijdens de discussie gisteravond ontstond.

De gemeente kan daarnaast ook de parkeertarieven aanpassen, zoals Nijmegen dat bijvoorbeeld doet. Winkeliers kunnen aan hun klanten parkeermunten meegeven om zo winkelen wat aantrekkelijker te maken. Als je als stad ook werkt aan de belevingswaarde en gastvrijheid, nemen de overlevingskansen toe. Maar dan moeten er wel een visie worden ontwikkeld, keuzes worden gemaakt en worden uitgevoerd.

Foto: Paul Clappers, zolang ik in Arnhem woon, herinner ik mij hier al verbouwingsuitverkoop

Reacties

Wees de eerste die reageert op "De toekomst van de Arnhemse binnenstad ligt in het zuiden"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*