Steun voor Kunstwerkplaats

‘Een groene biotoop met bijen en paarden, een moderne stadsoase’, zo omschrijft dhr. van Bunningen, bewoner van de kunstwerkplaats in Schuytgraaf, zijn leefomgeving. De kunstwerkplaats moet ruimte maken voor woningen en (vooralsnog) per 1 september de huidige locatie verlaten. Omdat een concrete oplossing nog niet voor handen is, vond hier deze week een rondetafelgesprek over plaats met de lokale politici. Dit initiatief kwam van de ouders van de naastgelegen BSO Kunstig en Zo die in de Kunstwerkplaats een belangrijke toegevoegde waarde zien voor de ontwikkeling van hun kinderen die hierdoor veelvuldig in aanraking komen met dieren, natuur en kunst. In korte tijd wisten zij al 700 handtekeningen te verzamelen voor behoud van de kunstwerkplaats in de wijk Schuytgraaf.

Ziel in Schuytgraaf

Dhr. Pietersen vertelt hoe het in 1992 allemaal begon aan de Koningsweg 37 in Arnhem. Een groep kunstenaars voelde zich ‘gedwongen’ om te kraken en creëerde een omgeving waar kunst en cultuur geleefd en beleefd kon worden ‘een vrijplaats zoals een vrijplaats bedoeld is’. Toen ze ook van de volgende tijdelijke locatie Saksen Weimar moesten vertrekken en Schuytgraaf aangeboden kregen had niemand daar zin in. ‘Het was een dooie kleiakker, al denken we daar nu heel anders over.’ Het is de Kunstwerkplaats gelukt om een stuk ziel in de wijk te brengen. Een plek waar je wordt uitgedaagd om anders te kijken en te denken.

Het verhaal lijkt gehoor te vinden bij de aanwezige politici. Een voorstel van Mark Koenders (GroenLinks) om met een motie te komen waarin de gemeenteraad uitspreekt dat behoud van de Kunstwerkplaats prioriteit heeft, lijkt op brede steun te kunnen gaan rekenen. Niet alleen van de usual suspects op het gebied van natuur en cultuur, ook Leendert Combee (VVD) is op bezoek geweest bij de Kunstwerkplaats en was onder de indruk. Al was het alleen al omdat zijn geliefde Peugeot 504 uit 1978 er niet uit de toon viel. Momenteel worden er nog twee locaties onderzocht op haalbaarheid, Bakenhof en Elsweide. De krakers van weleer zijn ook meegegroeid met hun tijd en zelfs een huursom is bespreekbaar.

Reacties