Stichting Arnhem Winkelstad failliet

{

In een brief, in bezit van Arnhem-Direct, die op 5 augustus naar alle deelnemende ondernemers in het project ‘Arnhem Winkelstad’ is gestuurd blijkt de stichting failliet te zijn. Het faillissement was eerder al op 31 juli uitgesproken. Onder het mom van Het Nieuwe Winkelen zou Arnhem Winkelstad on- en offline shoppen met elkaar moeten combineren en een oplossing moeten bieden voor de teruglopende omzetten in de binnenstad. In 2013 is gestart met een kopgroep van Arnhemse ondernemers die de weg moesten bereiden voor de ongeveer 1.100 andere Arnhemse binnenstadondernemers. Dat is dus niet gelukt, waar ging het mis?

Fase 1
In 2013 zijn City Centrum Arnhem (CCA), Koninklijke Horeca Nederland en het bedrijf Ik Onderneem samen begonnen met het uitrollen van Het Nieuwe Winkelen in Arnhem. Ik Onderneem is de bedenker van dit concept en rolde dit eerder al uit in Leeuwarden en Veenendaal. Het doel was om een gezamenlijk platform en het gezamenlijk online benaderen van de klant. Dit omdat “de markt volledig is omgeslagen van een aanbod gestuurde naar een vraag gestuurde economie.” Het opzetten van de koplopersgroep was fase 1.

Fase 2
Het ontwikkelen en uitbouwen van zo’n platform kost veel geld. Dit geld moest komen van de betrokken organisaties en subsidies van het Ondernemersfonds Arnhem, Kamer van Koophandel en Stichting Binnenstadsmanagement Arnhem. Inmiddels is ook een aparte stichting Arnhem Winkelstad opgericht. Deze stichting heeft het geld gebruikt om de site te bouwen, Ik Onderneem te betalen en een online communicatiemanager aan te stellen.

Waar ging het mis?
In deze fase moest het project snel groeien om kostendekkend te kunnen zijn. Daarvoor zijn minimaal 125 ondernemers nodig, op het moment van faillissement zijn het er 40. Ook zijn er bepaalde subsidies niet ontvangen, het bestuur noemt nadrukkelijk de gemeente in de brief. Vervolgens zijn ziekte, niet nagekomen afspraken door leveranciers en de liquiditeitsproblemen genoeg reden om het project vroegtijdig de nek om te draaien. CCA en Koninklijke Horeca Nederland gaan wel kijken of ze op een of andere manier verder kunnen gaan.

Foto: Paul Clappers

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Stichting Arnhem Winkelstad failliet"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*