STOP de arnhemwilnixers!

{

Hoe mastodonten Ezeltje Prik spelen

Don’t try this at home! En ook niet in een stemhokje. Vijftien mei aanstaande. Je bent jong of oud. Dynamisch van huis-uit of van ver-af. En je wilt wat. Het liefst d√°t waarvoor jij tijdens de verkiezingen aan verstandige mensen jouw weloverwogen mandaat hebt gegeven. Opdat jij met je eigen leven verder kan. In plaats van dagelijks te moeten paracetemolen over keuzes tussen riolen en scholen, tussen armoede en arms race, of tussen zondagse zuid-noord-verhoudingen als funshoppen in koopgoten als Kronenburg of Ketelstraat.
‘NEUH!’ zeggen de arnhemwilnixers, ‘het gaat ons (en op ons gezag dus jou ook!) slechts om één ding’.

Jij moet namelijk kiezen tussen iets abstract-ideologisch als een referendum, of iets concreet-inhoudelijks dat je misschien wel helemaal niet boeit. Maar stemmen zal je! Anders wordt het [dreigend] NIX! [einde dreigend; voor nu dan wel te verstaan, anders komen we 19 maart 2014 ff terug! Ja?!].
Enfin, ging dit referendum nou over het bestaansrecht van een referendum, of over de aanzuigende werking in een levendige binnenstad?
Als we nou eens even de ingenomen POSITIES verlaten. En eens kijken naar PLAUSIBILITEITEN…

Scenario 1
Je komt uit het Centraal Station. En loopt rechtsaf. Na twaalf minuten tegen de bult op, sta je voor het MMKA. Moderne kunst. Twee grote specialismen in de vaste collectie, plus een speciaal spraakmakende tentoonstelling. Plus gratis uitzicht op NederRijn en OverBetuwe, mooi meegenomen, maar daar kwam je eigenlijk niet voor. En toen ging je weer terug.
Bult weer af. Onderweg, opnieuw, helemaal niets te beleven.
Bij het Centraal Station moet je kiezen. Die kille honderd meter brede barrière over van fietspaden, busbanen, autowegen, tunnelbak en oprij-dinges, naar een gesloten wand van (op die afstand) niet te determineren horecaatjes‚Ķ
… of toch maar terug in trein, bus, of auto. Lekker naar huis en bord op schoot.

Van Arnhem (de laatste letter van MMKA) kreeg je dan nix mee.
En Arnhem van jou, dus, ook niet.

Scenario 2
Je komt uit het Centraal Station. En je denkt ‘f*ck, moet ik die barrière over?’
Maar dat wil je wél. Want je kwam voor het MMKA. En je ziet een uitnodigende doorgang die rechtstreeks leidt naar de legendarisch Korenmarkt en de alom geroemde zuidelijke binnenstad waarin het eigenlijke doel van jouw reis ligt. Minder dan acht-en-een-halve-minuut.
Kenniskluster. En Kunstencluster. Jazeker. Ruime keuze uit bewegende en stilstaande kunst en cultuur. Echter dan echt dan op jouw Apple of Android.
Jammer, geen haven. Maar daar kwam je eigenlijk tóch niet voor. Die was al gepowned door het huidige pluche.

Enfin. Terug richting station. Hoewel?
Toch maar even nagenieten op de Rijnkade. Drankje, hapje. We zijn er nou toch.
Of liever een Bijenkorfje pakken. Zitten de People of the Labyrinths en Sjaak Hullekes en Trix en Rees en Coming Soon daar niet tussen al die leuke winkeltjes? En die multinational-lokalo Score?
Verrek, je kan die EusebiusToren ook nog op, vlak bij Dudok! Kunnen we toch nog even naar OverBetuwe kijken. Dichterbij, Rijkerswoerd, Meinerswijk, Praets. Ik krijg er zin an! Krijg n√¢h tiet√ªh, aan de andere kant ligt dat Sonsbeek, van die Beeldententoonstellingen. En ik zie ook nog de Akzo, van vorige keer weet je nog, waar arnhemmwilnix de MoBa niet kon vinden. Zie je dat er trolleys rijden naar Burgers’Zoo en Openluchtmuseum? Al honderd jaar jong! Arcadis ook nog. Cito. Holly shit, this is Arnhem!
Kom, we gaan even terug richting Station. Naar Hotel Haarhuis. Hotel Blanc. En als die vol zijn, nemen we toch even die tepelpoort van Ben van Berkel naar Hotel Modez?! Gaan we straks even lekker Goed Proeven. Of om de hoek bij Metropool, Vrijdag, Blauwe Hoek, Look of Incanto. Je hebt de app van Amazing Days toch wel op je , etc….
Ondertussen vielen empowerde lokalo’s en regionalo’s snikkend in de armen van de armen van Filmhuis- en MMKA-affectionado’s uit verre Binnen- en Buitenlanden, en gingen toch óók maar eens kijken in onze eigenste cultuurpandjes. Want, als die nou toch zo laagdrempelig waren dat je er rechtstreeks van koopavond of vrijdag- en zaterdagmarkt zo maar even kon binnenwippen‚Ķ.

Zijn arnhemwilnixers te stoppen?
Met een beetje repressieve tolerantie wel. Beproefd recept uit de jaren na ’66 van de vorige eeuw. Je geeft een kansloze minderheid 3 ton van jouw taxpoet, en dan ben je weer een tijdje van ze af.
Kent u die op mop van die arnhemwilnixers die NeverNooitNiet dood gevonden zouden willen worden in PrestigeProject Rijnboog?
Die wonen er straks. En hebben dan een bordje ‘Consultant/Ervaringsdeskundige’ aan hun deuren gespijkerd.
Als vanwege voortschrijnende Lenigheid des Geestes.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "STOP de arnhemwilnixers!"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*