Strumphlerorgel in de Eusebius en jong talent

In de Eusebiuskerk staat een bijzonder orgel: het meer dan 200 jaar oude Strumphlerorgel, vernoemd naar de Duitse orgelbouwer en maker Johannes Stephanus Strumphler. Het is in 1795 gebouwd voor het toen nieuwe gebouw van de Hersteld Evangelisch Lutherse Kerk in Amsterdam en in 1951 aangekocht door de Eusebiuskerk; bij de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog was óók het Wagnerorgel gesneuveld. De Amsterdamse kerk kwam buiten gebruik en het orgel kreeg net als de Eusebiuskerk zijn volgende leven.

Vaste spelers

Grote bekendheid kreeg het instrument toen de bekende organist Jan Zwart vanaf 1929 wekelijks in Amsterdam orgelbespelingen gaf voor een toen nog nieuw medium: de radio. Elke maandagmiddag speelde hij anderhalf uur tot aan zijn dood in 1937. In 2016 speelde zijn kleinzoon Jaap Zwart jr. er in Arnhem nog eens op tijdens de Soundtrip Experience XXL.

In Arnhem was Johan van Dommele van 1962 tot 1995 de vaste bespeler van het instrument. Hij werd opgevolgd door de huidige (stads)organist Johan Luijmes.

Jong talent

Woensdag 15 augustus wordt het Strumphlerorgel in de Eusebius bespeeld door Martien de Vos (foto) en Jos Maters. Beide organisten waren afgelopen jaar prijswinnaar van het Ambitus concours, een competitie voor organisten onder de 21 jaar. De beide jonge laureaten spelen solo en zullen ook een aantal werken vierhandig ten gehore brengen. Op het programma staan een aantal bewerkte cantatedelen en solowerken van Johann Sebastian Bach en werken van Reger en Buxtehude. Martien de Vos zal tevens improviseren.

Sinds september 2015 studeert Jos Maters (1997) aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen, waar hij orgel studeert bij Theo Jellema en Erwin Wiersinga. Sinds september 2016 studeert Jos ook hoofdvak klavecimbel bij Johan Hofmann. Jos heeft masterclasses gevolgd bij gerenommeerde organisten als Michel Bouvard, Wolfgang Zerer en Paolo Crivellaro. In 2017 won Jos de tweede prijs bij het Ambitus Concours. Jos is als organist verbonden aan de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt (Maranathakerk), de Gereformeerde Kerk (Zuiderkerk) te Bunschoten, en de Bethlehemkerk te Hilversum.

Martien de Vos (1995) studeert sinds 2014 hoofdvak orgel bij Bas de Vroome aan het Rotterdams conservatorium. Improvisatielessen krijgt hij van Hayo Boerema. Daarnaast volgt hij de opleiding kerkmuziek. Martien won 1e, 2e en 3e prijzen op orgelconcoursen. Zo behaalde hij in juni 2017 de 1e prijs en de publieksprijs bij het 1e Nationaal Ambitus concours. Hij volgde diverse Masterclasses bij gerenommeerde organisten waaronder Wolfgang Zerer, Bernard Winsemius, Sietze de Vries en Reitze Smits.

Martien is als organist verbonden aan de Gereformeerde Gemeente te Ooltgensplaat en sinds 2017 aan de Laurentiuskerk te Mijnsheerenland en de Open Hofkerk te Rotterdam Pendrecht.

Woensdag 15 augustus
Eusebius Arnhem
Kerkplein 1
Martien de Vos en Jos Maters, orgel
Aanvang: 20.15 uur
Toegang: vrijwillige bijdrage

Bron: Eusebius.nl

Reacties