Thialf is ijsclub noch zwembad maar speelplaats

In dit soort rubrieken doen stukjes over zwembaden – afgemeten aan de likes op facebook – het erg goed. Zo werd de kopij over zwembad Klarenbeek en het Sportfondsenbad zeer gewaardeerd. Nu aandacht voor het ter ziele gegane zwembad Thialf.

Het Thialfterrein in het Spijkerkwartier liep heel vroeger regelmatig onder water en was daarmee in de winter een geschikte schaatsplek. Omstreeks 1932 werd er een zwembad aangelegd dat in 1960 werd gemoderniseerd. Het zwembad Thialf werd indertijd gebouwd op het terrein van de gelijknamige IJsclub. Het zwemcomplex bestond uit een kleedgebouw, een bassin voor peuters, een oefenbad en een bad voor geoefenden. In die tijd waren de baden gescheiden in dames- en herenafdelingen. In 1988 was het gedaan met het openluchtzwembad. In het restaurantgebouw bouwde RTV Arnhem een studio die vele jaren als zodanig dienst deed. Na sluiting van het bad werd het terrein ingericht als kinderspeelplaats.

Het gebouw uit 1960 heeft een mooie wederopbouwarchitectuur en situering. Aan de voorzijde kwam (en komt) men het gebouwtje aan de voorzijde op straatniveau binnen. Aan de achterzijde zag men de lager gelegen baden, het Stedelijk Gymnasium en Park Thialf. Anders gezegd, aan de voorzijde buurtdynamiek en aan de achterkant een groene oase met zicht op het park.

Momenteel is het gedempte bad kinderspeelparadijs luisterend naar de naam Playground Thialf. Kinderen van alle leeftijden kunnen zich hier heerlijk uitleven op een familieschommel, skelters, in tunnels in een heuveltje, enzovoort. Voorts bevindt zich op het terrein een multifunctioneel sportplein. In het gebouwtje waar zich voorheen de studio van RTV Arnhem bevond is nu Brasserie Thialf. In deze populaire horecagelegenheid worden verder tal van andere culturele evenementen georganiseerd.

Beeld:

Entree Thialf anno 2017, Foto Kees Crone

Thialf duikplanken in 1932 met zicht op het oude entreegebouw, foto Herman Muijser

Pubers in 1950 op de lage duikplank in Thialf, foto Jacquet, Gelders Archief

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.