Tien dagen Operation Market Garden met techniek van nu

Met een digitale trukendoos krijgt Nederland op NPO1 vanaf gisteren 17 september iedere avond na het NOS journaal van 20.00 uur éven het gevoel er bij te zijn: Operation Market Garden en de Slag om Arnhem, tien dagen lang tussen hoop en vrees door de enorme luchtlandingsoperatie.

De NOS brengt het nieuws van toen met de techniek van nu, tien dagen lang direct na het NOS journaal van 20.00 uur. Door computeranimaties staat verslaggever Lex Runderkamp tussen de vliegtuigen in Arnhem en wapperen er weer swastika-vlaggen achter correspondent Wouter Zwart in Berlijn. Herman van der Zandt is presentator, militair-historicus Christ Klep begeleidt als een soort weerman hele divisies over het scherm.

Uit het persbericht van de NOS:

“Eigenlijk heb je hier nog meer verhalen dan in Normandië”, zegt samensteller Marieke de Vries. “Daar was het vooral het strand, maar hier heb je een enorme variatie aan onderwerpen: de Duitse kant, de Nederlandse burgers, de geallieerde soldaten, in een enorm gebied, van de Belgische grens tot en met Arnhem.”

Bovendien is een leeg strand echt wat anders dan de Arnhemse binnenstad, vertelt De Vries. Dat vereiste dus flink wat nabewerking. “In Nederland was het allemaal veel drukker. Maar auto’s kun je ook met de computer wegpoetsen.”

Er werd meer uit de digitale trukendoos gehaald. Arnhem en Eindhoven werden weer terugveranderd in verwoest oorlogsgebied. “Het moet niet een pretpark worden”, benadrukt De Vries. “Maar je wilt de verhalen recht doen en het gevoel van die tijd overbrengen.”

Deze nieuwe manier van verhalen vertellen, bedacht door chef Evenementen Paul Vloon, sloeg volgens haar in de eerste ronde goed aan. Er zijn steeds minder ooggetuigen van de gebeurtenissen, maar door de strijd van dag tot dag te volgen, komt er spanning in de gebeurtenissen die in een geschiedenisboek misschien ontbreekt.

Dag 1:

In deze eerste aflevering vertelt Lex Runderkamp over de enorme aantallen parachutisten die hij vanmiddag uit de lucht zag komen in Arnhem. “Wie hier omhoog keek, moest zich echt even in de ogen wrijven.” Hij denkt dat het de grootste luchtlanding aller tijden is. Wat het doel is van de geallieerde operatie, is nog niet duidelijk. Militair historicus Christ Klep vertelt in de studio over zijn vermoedens.

Bevrijdingsjournaals

“In de bevrijdingsjournaals rond D-day leefde je mee met die duizenden en duizenden militairen die wachtten tot het weer omsloeg, soms al aan boord van hun schepen. Dat soort momenten hoor je weinig over; ze worden vaak vergeten als alleen het grotere verhaal verteld wordt.”

De volgende serie Bevrijdingsjournaals volgt in januari, over de Hongerwinter en de bevrijding van Auschwitz. Daarna komen er nog afleveringen in mei over de bevrijding en in augustus over Nederlands-Indië.

>> HIER BEN JE NU 75 JAAR TERUG IN DE TIJD – VAN DAG TOT DAG <<

Reacties