Toenemende ‘verkiezingskoorts’ in Arnhem

ARNHEM – Met het naderen van de datum voor de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer (woensdag 15 maart), lijkt in Arnhem de ‘verkiezingskoorts’ toe te slaan.

De redactie van Arnhem Direct krijgt steeds meer berichten over verkiezingsdebatten, acties en bijeenkomsten die gericht zijn op de komende verkiezingen.

Hierbij een opsomming van wat er de komende tijd in het kader van de verkiezingen op de voorlopige agenda staat.

Beweging DENK: ‘In gesprek met Arnhemmers’
Op donderdag 23 februari gaat DENK-lijsttrekker Tunahan Kuzu samen met de Arnhemse kandidaat Rabia Karaman in gesprek met Arnhemmers.

De partij nodigt alle Arnhemmers uit om in discussie te gaan over haar verkiezingsprogramma. En over de aanvaringen met de diverse media.

Zowel fans als critici van de partij zijn donderdag 23 februari welkom in Rozet van 19.00 tot 21.30 uur. De toegang is gratis.

Arnhems Nieuwscafé
Het Arnhems Nieuwscafé, aanstaande vrijdag 24 februari om 17:00 uur in Molenplaats Sonsbeek, staat ook stil bij de verkiezingen en heeft vrijwel alle Arnhemse Tweede Kamer-kandidaten weten uit te nodigen.

Tweede Kamerlid John Kerstens van de PvdA, Cathelijne Bouwkamp van GroenLinks, Rabia Karaman van DENK en Ramon Barends van Lokaal in de Kamer zijn te gast bij presentator Bob Roelofs.

De Arnhemse kandidaten zullen met elkaar én het publiek de discussie aangaan over actuele politieke kwesties zoals zorg, milieu, jongeren en migratie.

Vast onderdeel van het Nieuwscafé vormt de uitslag van de enqu√™te die hier kan worden ingevuld. Toegang bij het Arnhems Nieuwscafé is gratis en iedereen is welkom.

D66: politiek café over duurzaamheid
Voor D66 is duurzaamheid een belangrijk thema in de campagne. Op donderdag 2 maart organiseert D66 Arnhem samen met de Jonge Democraten Arnhem-Nijmegen een Politiek Café over dat thema.

Als gastspreker is daarvoor Eerste Kamerlid Henk Pijlman (D66) uitgenodigd. Het politiek café Duurzaamheid is op donderdag 2 maart vanaf 19:30 uur bij Molenplaats Sonsbeek. Toegang is gratis.

Verkiezingsdebat Lokaal FNV
Op zaterdag 4 maart organiseren Lokaal FNV Arnhem en de Stichting Arnhemse Ouderen een verkiezingsdebat met vertegenwoordigers van lokale afdelingen van landelijke partijen.

Als debatonderwerpen zijn drie thema’s gekozen die zowel jongeren als ouderen aangaan, evenals werkenden en niet-werkenden.

De thema’s zijn AOW en pensioen (terug naar 65), gelijk loon voor gelijk werk en terugdraaien bezuinigingen in de zorg.

Op dit moment is nog niet bekend welke Arnhemse politici bij het debat aanwezig zullen zijn. Het verkiezingsdebat vindt plaats bij Hotel Haarhuis van 14:00 – 17:00 uur.

Inloop vanaf 13:30 uur. Toegang is gratis en iedereen is welkom.

Lezing Volksuniversiteit: ‘Nederlandse verkiezingen in context’
Bij de Volksuniversiteit Arnhem vindt op woensdag 8 maart een lezing plaats door Professor dr. Evert van der Zweerde, hoogleraar politieke filosofie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Hij gaat daarbij niet in op de mogelijke uitkomst van de verkiezingen, maar wel op de hedendaagse trends in de politiek, ook in internationale context.

Hoe stemmen Arnhemmers, Gelderlanders en Nederlanders? Hoe ziet het politiek landschap eruit en wat doen de media daarmee?

Na afloop van de lezing is er de mogelijkheid tot een gesprek in kleine kring waarop wordt teruggeblikt op de gebeurtenissen en kan worden gespeculeerd over de uitslagen in eigen land.

De lezing vindt plaats in Rozet op woensdag 8 maart a.s. van 19:30 – 22:00 uur. De toegang bedraagt € 15 en vooraf inschrijven is mogelijk via deze link.

VVD: Liberale Borrel met gastspreker Kamerlid Remco Dijkstra
Op 8 maart komt VVD-Tweede Kamerlid Remco Dijkstra naar Arnhem. Tijdens de Liberale Borrel gaat hij in op de actuele zaken in de politiek.

Ook zal er worden ingegaan op de verschillende peilingen, de uitwerking van de VVD strategie en de impact van populistische partijen.

Deze Liberale Borrel vindt op woensdag 8 maart om 20:00 uur plaats bij Dudok en is voor iedereen toegankelijk.

De grote waarom moet ik stemmen show
Op 15 maart mogen 850.000 jongeren voor het eerst naar de stembus. De laatste keer kwam ruim een derde van deze groep niet opdagen. Omdat dat moet veranderen organiseert Rozet De grote waarom moet ik stemmen show.

Tijdens de show wordt er gedebatteerd over verschillende stellingen met politieke jongeren partijen. Ook worden er gesprekken gevoerd over de politiek en het stemrecht. Jongeren kunnen zich hier gratis voor aanmelden door in te schrijven via het inschrijfformulier. Meer informatie is te vinden via het Facebook event.

De grote waarom moet ik stemmen show is op donderdag 9 maart van 19:30 -22:30 uur in Rozet.

Uitslagenavond
Op woensdag 15 maart, de dag van de verkiezingen, is er ’s-avonds weer een uitslagenavond georganiseerd. In 2010 en 2012 waren de uitslagenavonden een groot succes.

Dit keer is de uitslagenavond bij Café ’t Huys in de Korenstraat. De avond begint om 19:00 uur en gaat door tot alle uitslagen binnen zijn. De toegang is gratis.

Nog meer campagne-activiteiten?
Het bovenstaande overzicht is zeer waarschijnlijk nog niet compleet. En veel partijen gaan vaak de wijken in de komende weken. Zo ook GroenLinks Arnhem die tevens begin februari een campagnepand in de Klarestraat hebben geopend.

Mocht er aan het bovenstaande overzicht nog een campagne-activiteit ontbreken, stuur dan een (pers-)bericht aan redactie@arnhem-direct.nl. We zullen dan over de activiteit een (verzamel-)bericht plaatsen.

Reacties