Park Open is iets bijzonders

Park Open is een zomers muziekfestijn dat sinds 1991 succesvol is. Menig band, koor, singer- songwriter en ander al dan niet professioneel gezelschap liet hier van zich horen. Een complete generatie weet niet beter dan dat er op zondagmiddag, in de zomer, gratis muziek is op de Ronde Weide. Al een kwarteeuw is het in juni, juli en augstus plezier hebben in Park Sonsbeek aan de voet van uitkijktoren Belvédère.

Park Open is niet meer weg te denken als publieke vrijetijdsbesteding op een Arnhemse zomerse namiddag. Zelfs als het een beetje miezert is het meestal toch nog aangenaam toeven op de Weide. Een drankje en een hapje bij de inmiddels geprofessionaliseerde horeca mixen goed met live muziek. Tegelijkerijd maken de kleinsten het springkussen onveilig, knippen en plakken ze in de fröbeltent of likken aan een ijsje.

Plassen

Wat weinigen nog weten is dat deze komvormige locatie – toen er nog geen bakstenen-podium-met-zeildoek-overkapping, geen water, elektra en wc’s waren – slechts een open ruimte was die vooral werd gebruikt om op te voetballen en bij tijde en wijle vijverslib te bergen. Hans van Vrijaldenhoven en anderen zagen de potentie van deze lommerrijke plek in het Sonsbeek-park. Zij organiseerden een eerste mini-popfestival in september 1990. Stonden de bands aanvankelijk nog op een podium van houten pallets, dat is intussen allang verleden tijd. De organisatie groeide met de tijd mee en werd steeds vakkundiger. Dat echte podium kwam er alsook de rond de Weide gemetselde muurtjes. En, plassen hoeft niet meer in de bosjes.

Sfeer

Wat onveranderd bleef was de sfeer. Arnhemmers van zeer diverse pluimage, uit alle lagen van de bevolking, ontmoeten elkaar al meer dan een 25 jaar op de Ronde Weide. Zij vermaken zich prima, al dan niet zittend of liggend op een meegebracht picknickkleed.

Oud-burgemeester Paulien Krikke schreef in het Jubileumboek Park Open 20 jaar uit 2011 dat “Park Open niet meer is weg te denken als vrijetijdsbesteding op een Arnhemse zomerse zondagmiddag”. Volgens haar moesten er mensen met passie achter dit evenement zitten. Afijn, dat is anno 2017 niet anders. Vanaf juni aanstaande kan iedereen weer genieten van de gratis optredens. Hopen dat de weergoden de mini-festivals gunstig gezind zijn. De vele vrijwilligers zullen het ongetwijfeld weer tot fantastische muziekfeestjes maken.

Beeld: Voetbalveld op de Ronde Weide met zicht op de Belvédère. Foto Gelders Archief, precieze datering onbekend; ergens tussen 1975-1980

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.