Transitie van ondernemersvereniging DOCKS

Het is al weer even geleden dat DOCKS haar nieuwjaarsbijeenkomst hield en een aantal aankondigingen deed die het ondernemersklimaat in de wijk Klarendal aangaan. De borrel werd gehouden in de Wereldkeuken aan de Klarendalseweg. De feestelijke bijeenkomst werd ruim bezocht door leden van de vereniging, maar ook uit andere netwerken in en buiten de wijk die vanwege betrokkenheid bij de ondernemers uit het Modekwartier zich graag laten zien.

Roerig jaar

Aftredend voorzitter Corien van de Poll (artistiek leider van Huis van Puck) sprak alle genodigden toe door er nog eens op te wijzen dat het concept waarop het Modekwartier is gebaseerd is, prachtig blijft, maar dat het voor de ondernemers een hele opgave is om er voldoende verdiensten uit te halen om een mooi bedrijf op te bouwen. Corien: “2017 is voor het Modekwartier een roerig jaar geweest. De economie trekt weer aan, maar voor de meeste ondernemers van het Modekwartier heeft de crisis er flink ingehakt en dat zijn we nog niet te boven. Het herstel is nog fragiel.”

Ondertussen zijn mensen enthousiast over deze bijzondere wijk. “In het DNA van de stad Arnhem speelt het Modekwartier een belangrijke rol. Creativiteit, waar Arnhem zich graag mee profileert, is hier overvloedig aanwezig. Voor de ondernemers zou het heel mooi zijn (en eigenlijk ook noodzakelijk) om die goodwill ook te kunnen verzilveren.”

Transformatie

De ondernemersvereniging is op zoek naar een nieuwe balans. Corien licht toe: “Er was heel wat onvrede te bespeuren over het functioneren van de vereniging. Zowel onder de leden als onder het bestuur. Het roer moest om, om van DOCKS nog een levensvatbare zaak te maken. Het zittende bestuur (alle jaren zijn dat ondernemers in het Modekwartier geweest, red.) treed binnenkort af, de leden hebben zich verenigd in verschillende werkgroepen en we zijn op zoek gegaan naar nieuwe kandidaat bestuursleden; een bestuur op afstand – is het idee – dat adviseert en controleert. De leden voeren de taken uit.”

Deze avond waren drie van de kandidaat bestuursleden al aanwezig; voormalig ambtenaar Chris Zeevenhooven, Coen ten Hagen uit de grafische industrie en Mattijs Letteboer van Companen advies voor woningmarkt en leefomgeving. Corien: “De nieuwe manier van werken zal zeker even wennen zijn en de structuur is nog lang niet uitgekristalliseerd, maar belangrijk is en blijft: We moeten het samen doen.” DOCKS hoopt op een mooie samenwerking!

Nacht van de Mode, State of Fashion, FDFA

Tijdens de borrel grepen ook een aantal anderen naar de microfoon. Projectleider Jeamy des Celles van de Nacht van de Mode onthulde na onderzoek en polls onder de leden, het thema van de 10e Nacht van de Mode op zaterdag 8 juni: I love feest (het lukt ons hier niet een hartje neer te zetten, red.).

Esther Mu√±oz Grootveld speelt een rol bij de nieuwe Stichting Sonsbeek & State of Fashion; na de kunsttentoonstelling Sonsbeek’16 is State of Fashion 2018 (opvolger van de Modebiënnale) het volgende event. Het thema ‘searching for the new luxury’ staat voor duurzame mode, waardoor aansluiting met ondernemers in het Modekwartier in de lijn der verwachtingen ligt.

Ook Sebastiaan Kramer van FDFA (Fashion + Design Festival Arnhem) kondigde zijn programma van aankomende juli én de Arnhemse stockdagen aan, waar ondernemers uit de wijk een rol in zullen spelen daar er gezamenlijke belangen zijn.

 

Reacties