Uitgeverij Loopvis: creatief met een flinke dosis lef

Foto: Loopvis

ARNHEM – In Klarendal is Uitgeverij Loopvis gevestigd. De slogan “Uitgeverij Loopvis, voor mooie boeken en een schoon geweten” belooft al het een en ander. Deze uitgeverij, van eigenaresse Marije Sietsma, is zeker geen doorsnee uitgeverij.

“Uitgeverij Loopvis is een kleine, creatieve uitgeverij met een flinke dosis lef”, staat op de website van Loopvis. Lef en eigenwijsheid hebben al een aantal grote prijzen opgeleverd, zoals ‘Kookboek van het jaar’ in 2014.

Sietsma opent in februari ook een uitgeverijwinkel, die echter in december al inofficieel open is gegaan. Die winkel moet het visitekaartje en de showroom worden van de uitgeverij, waarvan de doelstelling is om inspirerende boeken te maken. Die gaan in hoofdzaak over eten en koken. De boeken moeten er niet alleen mooi uit zien, maar ook inhoudelijk verrassen én duurzaam zijn.

Over het boekdrukproces is namelijk ook nagedacht. De boeken worden bij een Groningse drukker gemaakt met een waterloze offset techniek, met plantaardige inkten en FSC-gecertificeerd papier. De impact op het milieu is daardoor zo laag mogelijk én papieroverschot dat niet voor de boekproductie dient krijgt een alternatieve bestemming, bijvoorbeeld als promotiemateriaal of inpakpapier.

Toen Sietsma en Karin Sitalsing, een collega freelance journalist een aantal jaren geleden de jaarlijkse klaagzang over ‘te vroege’ kruidnoten in de supermarkt schappen op Twitter voorbij zagen komen, besloten zij een kruidnotenkookboek te maken.

Een geïnteresseerde uitgever was enthousiast, maar Sietsma vond dat ze teveel concessies zou moeten doen. Ze besloot toen om het boek zelf maar uit te gaan geven, want de start van Uitgeverij Loopvis betekende. En de publicatie leverde haar ook nog de prijs voor het mooist geïllustreerde kookboek ter wereld op.

Uitgeverij Loopvis is gevestigd in het Klarendalse Modekwartier op de Klarendalseweg 103. In de winkel bij de uitgeverij zullen niet alleen de eigen uitgaven worden verkocht, maar ook prenten en andere producten verkopen van illustratoren en vormgevers waarmee de uitgeverij samenwerkt.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Uitgeverij Loopvis: creatief met een flinke dosis lef"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*