Unieke kleurenfilm toont verwoest Arnhem in de zomer van 1945

Een fragment uit de film ‘Herwinnen door Werken’.

In Focus Filmtheater wordt maandag 9 mei een unieke film vertoond. Op het programma staat de film ‘Herwinnen door Werken’. In de 90 minuten durende film zijn de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog te zien in Nederland, onder andere in Arnhem. De film geeft een indrukwekkend realistisch beeld van Nederland in de zomer van 1945.

De unieke kleurenfilm werd een paar jaar geleden teruggevonden in de archieven van filmmuseum EYE in Amsterdam.

De filmbeelden zijn gemaakt door Alex Roosdorp en zijn vrouw Marie Roosdorp-van den Berg. Dit echtpaar uit Deventer is meteen na de bevrijding van Deventer in april 1945 begonnen met het filmen van de verwoesting om hen heen: kapotgeschoten steden, vernielde infrastructuur en verdronken land.

Roosdorp en zijn vrouw reisden honderden kilometers op hun fiets om alles vast te leggen. Het echtpaar maakte veel opnamen van de streek rond Deventer, maar de film bevat ook veel beelden van een kapotgeschoten Arnhem. Daarnaast bevat de film beelden uit Walcheren, de Wieringermeer en Scheveningen.
De twee hadden ook oog voor het dagelijks leven dat in het bevrijde Nederland weer op gang kwam.

De vertoning in Focus wordt begeleid door Rommy Albers van Filminstituut EYE. De film is geluidloos, maar wordt tijdens de vertoning door muzikant en filmjournalist Kevin Toma voorzien van live muziek.

De voorstelling in Focus op maandag 9 mei begint om 19.00 uur. De film wordt ook zondagmiddag 22 mei om 16.20 uur vertoond.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Unieke kleurenfilm toont verwoest Arnhem in de zomer van 1945"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*