UPDATE: Mogelijke overname ‘Arnhemse’ AkzoNobel stuit op verzet

Foto: Patrick van Wolferen 'Oude AkzoNobel hoofdkantoor Velperweg'

ARNHEM – Gisteren hebben we gemeld dat het Amerikaanse bedrijf PPG Industries op jacht is om het van oorsprong Arnhemse bedrijf AkzoNobel over te nemen.

Een eerste overnamebod van PPG Industries is afgewezen, maar er zou een tweede overnamebod in de maak zijn, meldt de provincie Gelderland.

Met 14 vestigingen in de provincies Gelderland, Overijssel, Groningen en Zuid-Holland komt vanuit die bestuursorganen verzet tegen een mogelijke overname.

Gedeputeerde Michiel Scheffer van de provincie Gelderland zegt over het verzet tegen een overname dat hierdoor 5.000 banen in de provincie op de tocht komen te staan.

AkzoNobel is diep geworteld in het provinciale bedrijfsleven. De ‘roots’ van Akzo liggen in Arnhem. Daar werd in 1911 de Algemene Kunstzijde Unie (AKU) opgericht dat in 1913 begon met de productie van kunstvezels.

AKU fuseerde in 1969 met andere onderdelen van het huidige AkzoNobel concern. In Arnhem werken meer dan 1.000 mensen.

Gelderlands’ gedeputeerde Michiel Scheffer wil AkzoNobel voor de regio behouden:

‘AkzoNobel hoort bij de provincie. Samen maken we werk van innovatie en bouwen we aan de economie van de toekomst. Een slimme en schone economie die zorgt voor groene groei en werkgelegenheid.’

Waarom de mogelijke Amerikaanse overname van het Nederlandse AkzoNobel zou leiden tot het genoemde banenverlies hebben we nagevraagd bij de woordvoerder van de gedeputeerde.

Die laat weten dat bedrijven de kosten een overname moeten terugverdienen. AkzoNobel en PPG Industries zijn twee verf- en chemiemultinationals, die elkaar overlappen.

Naar verwachting gaat PPG na een overname onderdelen van Akzo in de verkoop zetten. Dit kan gevolgen hebben op de vestigingen in Arnhem en Wapenveld.

Daarnaast investeert AkzoNobel veel in onderzoek en duurzaamheid. Dit zijn investeringen, die op termijn rendement opleveren.

De provincie Gelderland roept om die redenen de aandeelhouders op vast te houden aan de lange termijndoelstellingen en samen met hen te blijven investeren in de economie van de toekomst.

UPDATE: Vanochtend (woensdag 22 maart) maakte AkzoNobel bekend dat zij ook het tweede overnamebod van PPG Industries hebben afgewezen.

Bron: Provincie Gelderland

Reacties

Wees de eerste die reageert op "UPDATE: Mogelijke overname ‘Arnhemse’ AkzoNobel stuit op verzet"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*