Veranderend beeld

Een beetje Arnhemmer weet, dat landgoed Sonsbeek bijna 120 jaar geleden – in 1999 – door de gemeente Arnhem werd aankocht om het voor eeuwig tot stadspark te bestemmen. Sindsdien flaneerden er en verpoosden zich vele generaties Arnhemmers én niet-Arnhemmers op dit mooie Arnhemse plekje. Velen verstuurden daar weleens een ansichtkaart of ontvingen er een met daarop de Grote Waterval, Huis Sonsbeek, Belvédère, Zwanenbrug of van een ander markante plek in het park. Sonsbeek is hét visitekaartje van de stad en dat moet zo blijven.

Totdat in 2005 de Park- en Rijntoren bij het huidige Arnhem Centraal werden opgeleverd. Het uitzicht vanaf Stadsvilla Sonsbeek veranderde er drastisch door. Kon tot die tijd vanaf die locatie vrij over de Burgemeesterswijk worden uitgekeken, daarna was dit afgelopen. Deze twin towers, later aangevuld met de bioscoopkolos van Pathé domineren nu het vergezicht.

Menigeen zal het niet met mij eens zijn – sterker nog – mij waarschijnlijk verguizen om mijn mening over deze giganten bij Arnhem Centraal station, in relatie tot het Sonsbeekpark. Ik vind in ieder geval Park- en Rijntoren fraai van architectuur waar de bakstenen Pathé-toren wat massief overkomt. Toch zijn de drie gebouwen een markante toevoeging aan het stadsbeeld en contrasteren zij prachtig met de groene oase van het park.

Panorama

Arnhem ontstijgt met deze hoogbouw zijn status van provinciestad en zet zich ermee op de kaart. Hoge bouwwerken domineren straks het centrum. In de toekomst levert het een complete verandering van de skyline op. Het is gewoon wennen; Arnhem wordt als New York. Ook in die stad is de hectiek van Manhattan onverbrekelijk verbonden met de rust in Central Park. Bij het gebruiken van een consumptie op het terras van Stadsvilla Sonsbeek geeft de bezoeker nog steeds zijn ogen en oren de kost.

Tussen majestueuze boompartijen vragen nu ook torens om aandacht. Torenflats die krachtig afsteken tegen de villa’s aan de Zijpendaalseweg en de huizen erachter. Bloeiende rode rododendrons komen sierlijk uit bij de grazende koeien op de dieper gelegen achtergrond. Fluitende vogels zijn nadrukkelijk aanwezig. Op de achtergrond is het rumoer van de stad als een lichte ruis hoorbaar. De sirene van een brandweerauto komt er duidelijk bovenuit. Het contrast tussen rustig stadspark en drukke stad op loopafstand is magnifiek.

Beeld: Park- en Rijntoren, oktober 2006, de klokkentoren van het voormalige Arnhemse station is links onder nog zichtbaar, foto Gerdien Mogendorff, Gelders Archief, 1501-01-9155

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.