Vitesse pakt de leiding na 3-1-zege op FC Utrecht

Vitesse heeft dankzij een moeizame, maar verdiende zege op FC Utrecht minimaal voor een dag de koppositie in de eredivisie in handen. De thuisploeg won met 3-1 via treffers in de laatste tien minuten van Mike Havenaar en een fantastische knal van Davy Pröpper, ook zonder dat doelpunt (alweer) terecht gekozen tot Man of the Match.

Vitesse speelde minder overtuigend dan in het laatste thuisduel tegen FC Groningen, maar pakte nu dus wel de volle winst. In de eerste helft hadden de gasten niet veel in te brengen, de thuisploeg speelde wellicht in een iets te laag tempo om het de compact spelende Utrechtenaren echt moeilijk te maken. Desondanks waren er kansen. Renato Ibarra knalde na een vlijmscherpe counter de bal tegen de lat, Mike Havenaar zag zijn kopbal gekeerd door doelman Ruiter en Davy Pröpper kreeg zijn voet net niet goed achter de bal.

Vitesse kwam toch op voorsprong na een onduidelijke situatie voor de goal, die uiteindelijk tot een penalty leidde. Het was niet goed te zien of het nu wel of niet terecht was. Christian Atsu benutte koel het buitenkansje: 1-0. Piet Velthuizen hoefde slechts een keer handelend op te treden.

Na de thee tapte FC Utrecht uit een ander vaatje en Vitesse was niet langer heer en meester. De ploeg ontsnapte aan een gelijkmaker, toen Jan-Arie van der Heijden de bal van de lijn haalde na een goede actie van Steve de Ridder, die Piet Velthuizen al was gepasseerd. Niet veel later schoot hij de bal in het zijnet, maar kort daarop was het toch raak. Na een handsbal van Kashia ging de bal opnieuw op de stip en Steve de Ridder knalde de gelijkmaker binnen.

Daarna brak het leukste deel van het duel aan. Het overtuigende was weg bij Vitesse, maar toch kwamen er volop kansen: Patrick van Aanholt knalde met zijn zwakke rechterbeen op de kruising, Lucas Piazon raakte de paal. In de 85e minuut was het wel raak, uit een voorzet van Kelvin Leerdam kopte Mike Havenaar met een geweldige snoekduik de 2-1 binnen, een beloning voor zijn optreden. Het slotakkoord was echter voor Davy Pröpper die vanaf circa 20 meter de bal in de allerlaatste minuut werkelijk in de kruising kogelde. Hij stelde met zijn optreden zijn kandidatuur voor het Nederlands Elftal.

Vitesse is niet alleen voor minimaal een dag koploper, de kans is reeel dat die positie ook na 34 wedstrijden wordt bekleed.