Vitesse verslaat directe concurrent AZ: 3-1

Vitesse heeft vanavond in een vol Gelredome goede zaken gedaan in de strijd om de derde plek. De ploeg is afhankelijk van de resultaten van anderen, maar wist overtuigend de bezoekers uit Alkmaar puntloos naar huis te sturen. Na 90 minuten stond er 3-1 op het scorebord.

Vitesse en AZ maakten er een spetterende openingsfase van. Wie anders dan Bertrand Traoré opende na 6 minuten al de score. De thuisclub kon niet lang van de voorsprong genieten. In de tegenstoot zorgde Steven Berghuis direct voor de gelijkmaker, nadat Eloy Room eerst nog redding had gebracht. AZ werd de bovenliggende partij en kwam enkele keren dreigend door. Zakaria Labyad werd kort daarna in kansrijke positie wel/niet onderuit gehaald.

De beste kans was vervolgens voor Dennis Oliynyk. Na een knappe solo punterde hij op de paal. Vanaf dat moment werd het meer gelijkwaardig. Vitesse, dat het traditioneel moeilijk heeft tegen AZ, loste enkele afstandsschoten. AZ counterde gevaarlijk zonder echt grote kansen te creëren. De 1-1 betekende ook de ruststand.

Het duel was in de tweede helft vooral spannend. Vitesse was de dominante partij, mocht echter van geluk spreken dat Markus Henriksen te lang wachtte bij een snel uitgevoerde counter. Davy Pröpper redde in een uiterste poging en schoot even later rakelings over het doel van Esteban.

Twintig minuten voor het einde gaf Reinold Wiedemeijer Vitesse een penalty, nadat Wesley Hoedt Bertrand Traoré ten val had gebracht. Marko Vejinovic bleef rustig ondanks de wilde bewegingen van Esteban en schoot Vitesse opnieuw naar een voorsprong: 2-1.

AZ zette aan voor een slotoffensief, maar kon niet echt gevaarlijk worden. In de laatste minuut van de blessuretijd zorgde Valeri Qazaishvili voor de 3-1-eindstand. Vitesse naderde AZ tot op drie punten. Man of the Match was mijns inziens Guram Kashia, die sinds zijn terugkeer vrijwel wekelijks tot de uitblinkers hoort en schier onpasseerbaar is.