Voorproefje op Open Monumentendag: de smaak van de 19e eeuw

{

Arnhem volgt het landelijke thema, dat dit jaar luidt: De smaak van de 19de eeuw. Op deze dag zullen twee Arnhemse woonwijken in de schijnwerpers staan: Klarendal en het Spijkerkwartier. Veel activiteiten vinden ook plaats op landgoed Groot Warnsborn en in park Sonsbeek. Het thema wordt breed ingevuld door niet alleen aandacht te besteden aan de architectonische en planologische geschiedenis van de twee wijken en de landgoederen, maar ook aan kleding en mode in de 19e eeuw, vervoer, kinderspelen, etiquettes en eten.

Wie de smaak van de 19e eeuw wilt proeven, moet zich snel inschrijven voor het diner op dinsdag 7 september wat CASA samen met De Kookplaats organiseert. Tijdens het diner komt architectuur-historicus Pieter-Matthijs Gijsbers, directeur van het Nederlands Openluchtmuseum zijn visie op de smaak van toen reflecteren. Stedenbouwkundige Ad Habets vult hem aan en gaat verder op de decoratiewoede van toen en nu. Als toetje wordt de nieuwe CASA-Architectuurkaart van de negentiende eeuw gepresenteerd, de periode dat Arnhem een ongekende groei en bloei doormaakte. Het eerste exemplaar zal worden uitgereikt aan wethouder Cultuur Michiel van Wessem.

De Provincie Gelderland gooit zaterdag 11 september zijn deuren open voor iedereen die geïnteresseerd is in de provinciale politiek. Er is een tentoonstelling over bouwstijlen uit de 19e eeuw, bezoekers kunnen demonstraties bijwonen en de Provinciale Statenleden vertellen over hun werk. Daarnaast worden er rondleidingen aangeboden in het provinciehuis: een rijksmonument uit 1954 met veel beeldende kunst.

Het programma op Open Monumentendag begint met een ontbijt in DuDok en ‘goed’. Daarna is het mogelijk om oude gebouwen te bezoeken die zondag speciaal voor publiek zijn geopend. Met rondwandelingen van het Gilde Arnhem loop je door de wijken Klarendal en het Spijkerkwartier. Tijdens deze rondwandelingen wordt verteld over de gebouwen uit de 19e eeuw. Daarnaast zijn er verschillende workshops te volgen in het Historisch Museum Arnhem en kan je bijpraten over verschillende onderwerpen tijdens de lezingen in Villa InterArt.

Meer informatie over het hele programma vind je op www.openmonumentendagarnhem.nl

Foto: Francois15

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Voorproefje op Open Monumentendag: de smaak van de 19e eeuw"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*