Wederom wederopbouwarchitectuur in de Burgemeesterswijk

Een van de sjiekere straten in de Arnhemse Burgemeesterswijk is de Van Lawick van Pabststraat. Daar wil iedereen wel wonen. Het witgepleisterde pand op nummer 201 en 203 staat er nog. De panden rechts daarvan werden in de oorlog dermate beschadigd dat ze niet meer zijn hersteld. In plaats daarvan zijn in pakweg 1950 twee winkels met daarboven appartementen gebouwd én een fors flatblok, dat aan de Iza√§k Evertslaan ligt.

Beide appartementenblokken mogen als stijlvoorbeelden van wederopbouwarchitectuur worden gekenschetst. Tot 1995 zat herenkapper Chris Bick in één van de winkelpanden bovenaan de Van Lawick van Pabststraat. Nu zijn dameskapsalon Arjo en Annemiek’s Hoorstudio er gevestigd. Bij Arjo helpen ze je graag persoonlijk, professioneel en zorgen ze dat je altijd met een glimlach naar buiten gaat. Bij Annemiek wordt aan de hoogste eisen van kwaliteit voldaan. Annemiek stopt pas “als we een passende hooroplossing hebben gevonden”.

De Van Lawick van Pabststraat herinnert aan de gelijknamige bestuurder, die van 1884 tot 1899 burgemeester van Arnhem was. Voor de gemeenteraad was dat gedenkwaardig genoeg om in 1901 een straat in de Burgemeesterswijk naar hem te vernoemen. Izaäk Everts kreeg zijn straatnaam in 1915. Toen besloot de gemeenteraad om de voormalige Holleweg om te dopen tot Izaäk Evertslaan die loopt van de Zijpendaalse- tot de Bakenbergseweg. Everts was raadslid en niet minder dan dertig jaar wethouder van 1883 tot 1913.

Benedenstad

Het flatblok uit 1950 aan de Iza√§k Evertslaan, tegenover de zijkant van de Heilig Hartkerk uit 1927, is ontworpen door de architecten H. van Kamp & D. Stelling. Het gebouw telt vier woonlagen hetgeen in die tijd een weloverwogen aantal was. Méér verdiepingen betekende de constructie van liftkokers wat de bouw aanmerkelijk duurder zou maken. De foto van het flatblok is gemaakt nadat de woningen pas een paar weken in gebruik zijn. Het trottoir voor de flats moet nog worden beklinkerd of betegeld en bomen ontbreken. Wat wel opvalt zijn de trolleybovenleidingen. Indertijd reed er op deze plek een tram van de benedenstad naar de Hoogkamp. Na de Tweede Wereldoorlog en verwoesting van de tramremise aan de Westervoortsedijk bekent Arnhem zich tot de trolley.

Beeld: Van Lawick van Pabststraat/hoek Izaäk Evertslaan, 1945, foto: www.Oud-Arnhem.nl

Flatwoningen aan de Izaak Evertslaan, 1 februari 1951. Foto: Jaquet, Gelders Archief

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.