Monument Presickhaeffs Huys verkocht aan ingenieursbureau Clafis

Foto: François Labarbe

ARNHEM – Ingenieursbureau CLAFIS Ingenieus heeft eind augustus het van oorsprong 14e eeuwse Presickhaeffs Huys aangekocht door het tekenen van een koopovereenkomst met de eigenaren Trix & Rees van het gelijknamige modehuis.

De eigendomsoverdracht zal op 2 januari 2018 plaatsvinden. Clafis heeft de ambitie om alle zeven vestigingen van het ingenieursbureau onder te brengen in monumentale panden die in eigendom zijn.

Het Presickhaeffs Huys zal een woonfunctie krijgen, plaats gaan bieden aan een restaurant en ruimte geven aan het Arnhemse kantoor van Clafis dat nu nog gevestigd is aan de Wassenaarweg in Arnhem Zuid. Vestiging van het ingenieursbureau in historische panden past bij de duurzaamheidvisie van het bureau.

Het Presickhaeffs Huys is één van de weinige middeleeuwse monumenten die in Arnhem bewaard is gebleven. De trapgevel, de kapconstructie en de fundamenten dateren nog uit de 14e eeuw. Het gebouw heeft eeuwenlang gefungeerd als woonhuis voor de gegoede burgers van de stad. In 1795 wordt het pand als koffiehuis in gebruik genomen. Het blijft een horecagelegenheid tot 1944.

In de jaren 1920 tot 2005 wisselt het pand meerdere malen van eigenaar. Het Presickhaeffs Huys wordt in die jaren gerestaureerd en verhuurd aan verschillende instanties. In 2005 verkoopt de gemeente Arnhem het pand aan modeontwerpsters ‘Trix & Rees’ die er hun hoofdkantoor vestigen.

Bron: Website Clafis

Reacties