Weer bij de tijd: automatisch klokkenspel Eusebius hersteld

Vanaf deze week gaat het klokkenspel (carillon) van de Eusebiuskerk de tijd in de binnenstad van Arnhem weer aangeven. Het is anderhalf jaar stil geweest na een blikseminslag in 2017. Nu de steigers om de toren voor een groot deel weg zijn wordt deze ruim 350 jaar oude traditie weer hervat.

Klokkenspel

Een nieuwe computer zal het carillon, waar de Arnhemse stadsbeiaardier Bob van der Linde elke zaterdagochtend een uur op speelt, ieder kwartier weer laten klinken. Een aantal van de melodieën die Van der Linde speciaal voor dit automatisch klokkenspel heeft geschreven zijn geënt op de melodieën die klonken vanaf de toren toen deze in 1944 werd verwoest. De eerste dag dat het carillon weer ieder kwartier zal klinken is het oude Gelderse volkslied te horen als herinnering van wat 75 jaar geleden klonk in de oorlogstijd, en het nieuwe volkslied ‘ode aan Gelderland’. Bezoekers kunnen het klavier van dichtbij ‘vanzelf’ zien spelen in de beiaardcabine, ter hoogte van de glazen balkons.

Een oude traditie

In het stadsleven werd vroeger de tijd bekend gemaakt met één grote klok die door het aantal slagen het uur van de dag aangaf. Om mensen in de stad te waarschuwen dat de klok weer zou slaan, en zij dus niet de eerste slag hoefden te missen en hierdoor in de veronderstelling zouden verkeren dat het een uur eerder was, plaatste men enkele kleinere klokjes die met een kort wijsje de mensen in de stad attendeerde op de aanstaande bekendmaken van de tijd. De benaming carillon is dan ook een verbastering van het woord quadrillon, waar het woord ‘vier’ in is te herkennen.

Sfeermaker

Het carillon vervult nog steeds zijn oorspronkelijke functie om de tijd bekend te maken, maar brengt daarnaast ook sfeer in de stad. Zo klinken er met de feestdagen sfeervolle kerst- en sinterklaasliedjes, met grote voetbalwedstrijden bekende voetbalkrakers en met een songfestival de bekende meezingers.

Meer informatie over de speelcomputer, speellijsten van de stadsbeiaardier en over de melodieën van de computer: Facebookpagina van Carillon Arnhem.

 

Reacties