Wethouder creëert 1000e fietsparkeerplek

Met het plaatsen van 20 fietsklemmen in de Velperpoortslangstraat is de Arnhemse binnenstad ruim duizend fietsparkeerplekken rijker. Wethouder Geert Ritsema plaatste vorige week de duizendste extra plek om je fiets te stallen. ‘Steeds meer mensen komen met de fiets naar de Arnhemse binnenstad’, merkt Ritsema op. ‘Dat betekent dus dat je voldoende plekken nodig hebt om je fiets goed en veilig te kunnen stallen. Het past prima in onze Bereikbaarheidsvisie, die vol inzet op duurzame manieren om naar de binnenstad te komen.’

Ruim achtduizend plekken om je fiets te stallen
Met deze extra plaatsen zijn er in Arnhem nu in totaal 8.300 fietsparkeerplaatsen: 5.600 daarvan in de gratis fietsenstallingen en 2.700 op straat. De extra fietsparkeerplekken zijn de afgelopen jaren door de hele binnenstad geplaatst. Bij het zoeken van geschikte locaties waren Arnhems Hart, wijkplatform 6811 en Platform Binnenstad Arnhem betrokken.

Klemmen en nietjes
Afhankelijk van de plaats en ruimte zijn fietsklemmen (model ’tulp’) of fietsnietjes geplaatst. Bij fietsnietjes is het makkelijker om bakfietsen of fietsen met een krat te plaatsen. Bij fietsklemmen kunnen er meer fietsen per vierkante meter worden geplaatst. De fietsnietjes en klemmen staan op tientallen plekken in de binnenstad. De gratis stallingen voor fietsen zijn bij het Centraal Station, het Gele Rijdersplein en het Johnny van Doornplein.

Wrakken verwijderen
Behalve extra plekken voor fietsen, worden er sinds januari 2018 vaker wrakken, weesfietsen (fietsen zonder eigenaar) en verkeerd geplaatste fietsen uit de binnenstad verwijderd. Dit voorkomt verrommeling en er komen meteen extra plekken vrij voor fietsen die wél gebruikt worden. In januari 2018 is AFAC hiermee begonnen in het stationsgebied en zal dit langzaam uitbreiden naar de rest van de binnenstad.

Reacties