Wintercircus Martin Hanson terug in Arnhem

{

Het is vandaag Wereld Circus Dag, een internationaal initiatief dat onder bescherming staat van Prinses Stephanie van Monaco. Ook in Nederland vinden diverse evenementen plaats die de aandacht vestigen op deze pure vorm van entertainment, dat de laatste jaren zo’n enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt. Een van de participanten is Wintercircus Martin Hanson, dat de dag aangrijpt om het speelschema voor komende winter openbaar te maken. Directrice Arlette Hanson heeft voor Arnhem een mooie verrassing in petto: na zo’n 18 jaar afwezigheid staan er op 29 december weer twee optredens in het programma van Musis Sacrum/Schouwburg Arnhem vermeld!

Arlette Hanson komt aan de telefoon terwijl ze nog druk bezig is met de voorbereidingen voor het uitreiken van de Gouden Chapiteausleutel*, later vandaag in het Amsterdamse Oosterpark.

“Ja, écht super dat we in december weer in Arnhem te zien zijn. Het allereerste jaar van ons bestaan stond het Wintercircus ook al in Arnhem, in een tourneetje van 4 of 5 speelplaatsen. Dat is bijna 36 jaar geleden, ik was 10 jaar oud. Vervolgens zijn we 16 jaar achter elkaar teruggekomen”.

Het Wintercircus stond gedurende die tijd onder leiding van de oprichters Martin en Ria Hanson. En zo kreeg dochter Arlette de liefde voor het circus met de paplepel ingegoten. Na haar studie Theaterwetenschap zette ze steeds meer haar eigen stempel op het bedrijf en nam uiteindelijk de leiding over.

“Arnhem heeft net de omslag niet meegemaakt naar een meer theatrale circusvorm, zoals we die nu presenteren. Het is een op en top moderne show geworden, met de beste en opvallendste artiesten van over de hele wereld en een van de meest geweldige live-orkesten van Europa. Het bruist! Waar ik niet minder trots op ben: we staan ook nog eens bekend als het gezelligste circus van Nederland”.

Toneelmeester Ad van Hassel van Schouwburg Arnhem kijkt reikhalzend uit naar het Wintercircus. Hij heeft prachtige herinneringen aan het jaarlijks terugkerende evenement. Net als zijn twee kinderen overigens, voor wie het Wintercircus de eerste theaterervaring betekende. “Met het Wintercircus keert de echte beleving terug naar Arnhem”, zegt de man die vanuit zijn professie dagelijks prestigieuze theaterproducties voorbij ziet komen. “Speelt het zich nog steeds af in een piste vol zaagsel, met de muzikanten boven de piste-ingang en de directeur die de bezoekers persoonlijk welkom heet?” Jazeker. En ook het circusdorpje bestaande uit de caravans van artiesten en medewerkers keert terug.
Foto bovenaan dit bericht: de schouwburg kan eindelijk weer een nieuw herinneringsvaantje toevoegen.

Oproep: Heeft u oude foto’s van (een bezoek aan) Wintercircus Martin Hanson in Arnhem of herinnert u zich een leuk voorval? Zend ze naar: Musis Sacrum/Schouwburg Arnhem, t.a.v. Afd. Marketing, Postbus 1103, 6801 BC Arnhem. Of per e-mail aan publiciteit-mssa@arnhem.nl. Misschien vindt u uw verhaal of foto binnenkort terug op deze site!

*= Deze prijs, die in het leven is geroepen door de Vereniging van Nederlandse Circusondernemingen (VNCO), wordt op Wereld Circus Dag uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich het afgelopen jaar op bijzondere wijze heeft ingezet voor circus in Nederland en/of daarbuiten. Als bestuurslid van het VNCO is Arlette Hanson hier nauw bij betrokken. Na vandaag lezen we hier wie de winnaar van de Gouden Chapiteausleutel 2013 is geworden.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Wintercircus Martin Hanson terug in Arnhem"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*