Hoogte80 festival kiest voor duurzaamheid

{

Als het aan Harold Oddens ligt, speelt duurzaamheid een belangrijke rol tijdens het Hoogte 80 festival, dat dit jaar voor de zesde keer wordt gehouden. De nieuwe zakelijk leider, die voor een belangrijk deel de koers voor de komende jaren bepaalt, vindt dat maatschappelijk verantwoord ondernemen eigenlijk iets vanzelfsprekends is. Toen hij gevraagd werd om de organisatie op zich te nemen, maakte hij dit dan ook tot een van de speerpunten.

Vanzelfsprekend duurzaam
“We gaan inzetten op bewustzijn rondom duurzaamheid en streven tevens naar het terugdringen van het energieverbruik. Letterlijk: tijdens een evenement als dit verbruik je veel stroom en produceer je nogal wat afval. De aggregaten moeten zuiniger en als je materiaal gebruikt dat afbreekbaar is, kan het gerecycled worden.” Zomaar een paar ideeën van de man die ook privé probeert om het milieu te sparen. De organisatie wil dit bereiken door onderzoek, betere afstemming en afvalverwerking volgens het ‘cradle to cradle’ principe. Dat de verbruikte energie duurzaam is opgewekt, spreek vanzelf.

Eten en drinken
De organisatie wil zoveel mogelijk duurzaam voedsel. Oddens: “Het eten en drinken wordt verzorgd door Arnhemse partijen zoals Dynamic Food Showroom en Sugar Hill. Het zijn lokale ondernemers met passie voor goed en lekker eten, met oog voor de natuur en dierenwelzijn. Ook werken we samen met de Keuken van het Ongewenst Dier, een organisatie die enkel vlees verwerkt dat anders wordt weggegooid.” Hij noemt in dit verband ook Veg’Table, een cateraar die enkel duurzame en veganistische gerechten serveert. Ook de overige partijen die eten en drinken serveren, zijn met zorg geselecteerd.

Praktisch idealisme
Hoogte 80 zet dus in op idealisme, maar wat Oddens betreft moet het wel zinvol en praktisch zijn. En waar mogelijk met meerdere partijen. “Wij werken samen met andere festivals als het gaat om duurzaamheid en kennisdeling. Daartoe is KADE in het leven geroepen (Kopgroep Arnhemse Duurzame Evenementen; red.) Initiatieven zoals Park Open, Freefall, Koningsdag, Beat the Bridge, Phonq en Smaakvol Gelderland zijn erbij aangesloten. We delen ‘best practices’, zodat we van elkaar kunnen leren. Er zijn ook contacten met de HAN als het gaat om energie en afval. In de toekomst wordt die expertise voor Hoogte 80 ingezet.”

Eigen valuta
Al eerder sprak Oddens over lokale leveranciers. Hij noemt in dit verband ook graag ‘de Gilden’, een munteenheid die niet alleen op het festival gebruikt wordt, maar ook in te wisselen is bij ondernemers uit te buurt. Een uniek initiatief vanuit de gedachten dat je de gemeenschap betrekt bij je plannen. “Duurzaamheid is ook nadenken over interactie met mensen en organisaties in de omgeving. Als bezoekers deze munt bij de aangesloten winkeliers kunnen uitgeven, stimuleer je bedrijvigheid in de omgeving. Bewoners kunnen ook munten verdienen door klusjes te doen.”

Bewustwording
Naast concrete doelstellingen, hoopt Oddens dat zijn inspanning ook resulteert in bewustwording. “Door het zichtbaar te maken, bereik je dat bezoekers nadenken over duurzaamheid. In de toekomst willen we windmolentjes en zonnecollectoren inzetten en ook wordt er nagedacht over een energiemeter die aangeeft hoeveel je verbruikt. Zo zie je als bezoeker dat energiebronnen niet onuitputtelijk zijn. We willen op toekomstig edities bezoekers inzetten om energie op te wekken. Sommige voorzieningen en of voorstellingen zijn dan alleen mogelijk als het publiek actief meedoet.”

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Hoogte80 festival kiest voor duurzaamheid"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*