Zijpendaalseweg had en heeft allure

Burgemeesterswijk én Transvaalbuurt werden begin 20e eeuw bestemd voor bouw van villa’s en herenhuizen. Arnhem voerde toentertijd bewust beleid om een woonstad voor welgestelden te worden. Zo was de Zijpendaalseweg een echte hotel allee.

Aan de Zijpendaalseweg 47 was Hotel Restaurant Bellevue, dat ook als Hotel Nieuw Bellevue en Hotel Bellevue Sonsbeek door het leven ging. Vandaag de dag zitten er vooral advocatenbureaus en andere juridische dienstverleners in het gebouw. Op nummer 93 staat op de hoek met de Burgemeester Weerststraat 1 een pand uit circa 1905 dat indertijd Hotel Zijpendaal heette. Het is een gemeentelijk monument. Op de andere hoek van de Burgemeester Weertsstraat bevindt zich Brasserie Zypendaal dat tot voor kort café-restaurant Trianon (uit 1930) heette. Wie kent Theo en Cootje niet die er tot voort kort de scepter zwaaiden.

Sonsbeek Paviljoen

Aan de overzijde van de weg stond Pension Zijpendaalscheweg 26. Het is een rijksmonument en was rentmeesterswoning. Tegenwoordig is het in gebruik als kantoor voor het Watermuseum en is deels nog te huur voor een klein kantoor. Het huisnummer is nu 28. Iets verderop, aan dezelfde straatzijde, is op nummer 30 het Sonsbeek Paviljoen. Weliswaar geen hotel, maar het was lange tijd in gebruik als theeschenkerij. De naam de Theepit bleef om die reden lange tijd in zwang. De Theeschenkerij Sonsbeek had een enorme aantrekkingskracht op zowel Arnhemmers als toeristen. De jaren twintig van de vorige eeuw zijn de gloriejaren van deze uitspanning. De naam Sonsbeek Paviljoen dateert van 1950. Er was live-muziek en er werden culturele evenementen georganiseerd. Er werd zelfs gedanst en de verlichting was een attractie apart. Sinds 1988 tot de dag van vandaag is er een Chinees restaurant in gevestigd.

De Teerplaats

Meest recente loot aan de stam is B&B Stadsboerderij De Teerplaats, op de hoek Zijpendaalseweg, Van Heemstralaan en Parkweg. Joukje Vastenholt, geassisteerd door eega Bob Roeloefs, voert er de scepter. Recent werden beiden geportretteerd door Omroep Max in het programma Bed & Breakfast. De schoonheid en aantrekkelijkheid van Arnhem met zijn vele groen en attracties als Openluchtmuseum en Burgers’ Zoo werden in dat programma benadrukt.

Beeld: Oude ansichtkaart uit 1932 van collectioneur Frans Brink, Westervoort.

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

Toegevoegd: De advertentie uit de Arnhemsche Courant van 7 februari 1924

nieuwe-bellevue-07-02-1924

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Zijpendaalseweg had en heeft allure"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*