19 oktober Femmy Fijten hield lezing in bomvol Bronbeek over Terug naar Bandung

{

Er is geen plek in Nederland waar ik beter mijn verhaal kan doen dan in Bronbeek. Museum, woonomgeving, en monument van een stuk van de Nederlandse geschiedenis waar we bar weinig van weten, tenzij we een familielid hebben die er wel over durfde te praten. En zo’n familielid heb ik. Mijn oom Leo vertelde mij zijn verhaal. Daar heb ik een boek over geschreven, namelijk Terug naar Bandung. En vandaag is hij eregast!

Zo begon ik ongeveer met mijn lezing in de Indische zaal. Hij was in het kader van de maand van de geschiedenis en in de week van de koloniale geschiedenis. Ik vond het buitengewoon eervol dat ik er voor was uitgenodigd door deze bijzondere instelling. Mijn oom en tante moesten er gewoon bij zijn. Vrienden van ons reden op en neer naar Dordrecht om ze te halen. Daarvoor dank! Om precies 11.00 uur kwam oom Leo op zoals een profvoetballer die het speelveld betreedt. Veel handgeklap en gejuich. Hij zwaaide met beide handen naar zijn publiek.

Ton van Eck,mijn uitgever, hield losjes op zijn eigen wijze een ontspannende intro, waarbij tot grote hilariteit zelfs Anna Paulowna en het Ruslandjaar nog passeerden.
In mijn lezing viel niet veel te lachen. Er werd ademloos geluisterd en op de eregalerij der veteranen werd menig traantje weggeslikt. Dat ontroerde mij en voor iemand die een lezing houdt is dat niet de handigste emotie.

Vragen uit de zaal, veel mensen met een achtergrond in Nederlands Indië. Een oude dame lichtte nog het een en ander toe uit die tijd. Maar er was ook jeugd, die er allemaal nog nooit van gehoord hadden en geboeid waren door het verhaal en de geschiedenis. Nogmaals poseren voor de fotograaf, met de held uit het verhaal. En nog eens. Veel positieve reacties van de mensen uit de zaal, dat was een opluchting. De mensen maakten een rondje door het museum of in het zonnetje door de tuin. Oom en tante gingen mee naar de Kumpulan om daar te eten. Voor wie het nog niet weet: daar wordt voortreffelijk Indisch eten geserveerd. Wel van te voren reserveren.

Op mijn site kun je (een deel van) de lezing afluisteren. Die overigens eerder is opgenomen en dus wat afwijkt van de tekst uitgesproken in de Indische zaal in Bronbeek. Tot slot won Vitesse nog met 3-2 van Heerenveen. Speciaal voor mij denk ik!

Reacties

Wees de eerste die reageert op "19 oktober Femmy Fijten hield lezing in bomvol Bronbeek over Terug naar Bandung"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*