Constantin Jaxy exposeert in Spoorzicht

image

Vanmiddag opent Adriaan de Regt, sectorhoofd Cultuur van de gemeente Arnhem, de tentoonstelling Lichtnest van Constantin Jaxy. Ter gelegenheid van deze opening brengt de Arnhemse sonoloog Jos Janssen het werk ‘Morandi’s Clarintet’ ten gehore. Janssen won, samen met Constantin Jaxy, met dit stuk in 2004 een prijs voor een gezamenlijke presentatie tijdens het festival voor elektronische muziek in Bourges.

De tentoonstelling van het werk van Constantin Jaxy is de eerste van een aantal exposities van Duitse kunstenaars. Hiermee wil Essent de band onderstrepen die het bedrijf heeft met de bondsstaat Bremen via haar belang van 51 procent in het energiebedrijf swb AG. De onderneming heeft belangen in diverse regionale en lokale energiebedrijven en voert een actief kunstbeleid. Essent sluit daarbij aan met een keus uit in Bremen eerder gepresenteerde kunstenaars.

Het werk van Jaxy is in veel openbare- en privécollecties in vooral Duitsland vertegenwoordigd. Hij had tientallen solo- en groepsexposities en kreeg meerdere kunstprijzen. Hij drukt zich vooral uit in zwart-wit en grijstinten en gebruikt daarvoor verschillende media. Zo maakt hij tekeningen, schilderijen, objecten, beelden en installaties. Jaxy laat zich daarbij inspireren door architectuur en technische constructies die kunnen variëren van bruggen, hoogspanningsmasten, snelwegen en stadions tot kranen die in de bouw en in havens worden gebruikt. De kunstenaar legt zijn indrukken vast in schetsboeken en door middel van foto’s en schept met behulp daarvan nieuwe, virtuele ruimtes.

Hoewel Constantin Jaxy zich als kunstenaar op zeer verschillende manieren uitdrukt, vormen zijn exposities één geheel. Dat is vooral te danken aan het feit dat bepaalde elementen in een al dan niet veranderde vorm in verschillende werken terugkeren. Zo duiken geschilderde of getekende motieven elders in de expositieruimte als ruimtelijke objecten opnieuw op. Dat benadrukt de dynamiek, energie en de beweging die het werk van de Duitser zo kenmerken.

image

Op de tentoonstelling in Spoorzicht is onder andere één van Jaxy’s ‘Schaduwdozen’ te zien; een klein object waarin onder andere door het gebruik van licht en schaduw vormen ontstaan en ruimte wordt gesuggereerd. Daarnaast zijn grote werken te zien zoals ‘Lichtnest’, dat bestaat uit beschilderd en betekend papier met een formaat van maar liefst 133 bij 530 centimeter.

Tentoonstellingsperiode: 15 oktober tot en met 25 november 2008. Geopend tijdens kantooruren van maandag t/m vrijdag. Ingang via de lift in het busstation.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Constantin Jaxy exposeert in Spoorzicht"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*