Een nieuw Arnhems sprookje

image

Het nieuwe Arnhemse sprookje ‘De komst van de Oeriboeries’ begint op een camping in een verlaten dal in Luxemburg. Een plek waar schrijver Arnold Jansen op de Haar veertig jaar geleden al eens zijn vakantie doorbracht. ‚ÄûDie plek moet grote indruk op me gemaakt hebben”, zegt hij. ‚Äû Luxemburg lag in de jaren zestig nog heel ver weg.” Een paar jaar geleden keerde hij terug naar die camping. Samen met een van zijn neefjes. ‚ÄûVoor hem heb ik het verhaal over de Oeriboeries verzonnen. Mijn neefje geloofde er meteen in en zag ze overal rondlopen.”

Schrijver en columnist Arnold Jansen op de Haar wekt dit eeuwenoude volkje en hun aartsrivalen de Kalawabies tot leven tijdens het Sprookjesfestival. ‘De komst van de Oeriboeries’ verhaalt over broer en zus Max en Marleen die tijdens hun zomervakantie in Luxemburg middels verhalen van hun vader in aanraking komen met de Oeriboeries. Eenmaal terug in Arnhem blijkt dat de Oeriboeries hen zijn achtervolgd. Het begin van een spannend avontuur‚Ķ

“Voor kinderen is het vooral een spannend verhaal. Volwassenen zien ook de diepere lagen daarin. Het gaat erom dat iedereen mag zijn wie hij is. Die moraal ligt er niet dik bovenop, maar wie goed luistert, krijgt haar wel mee.” Met het schrijven van romans, poëzie en columns heeft Jansen op de Haar de nodige ervaring. Het maken van een sprookje was nieuw voor hem. ‚ÄûIk wil alle mogelijke vormen van schrijven een keer uitproberen. Maar daarvoor moet dan wel een reden zijn. Voor mij gelden twee uitgangspunten: het moet leuk zijn om te doen en ik moet er iets mee willen zeggen.” Het resultaat noemt hij een modern sprookje dat zich hier en nu zou kunnen afspelen. ‚ÄûHet verhaal zegt iets over onze tijd, maar de thematiek is natuurlijk tijdloos.”

Vanavond en morgenavond zal Arnold Jansen op de Haar zijn sprookje tot leven wekken. Hij wordt daarbij muzikaal begeleid door Ben Cartens.

Brasserie Dudok, aanvang: 19.30 uur.
Kaarten kosten €12,50 p.p. Kinderen t/m 12 jaar betalen €10,- p.p. Kaarten kunnen gereserveerd worden via het Sprookjesfestival reserveringsnummer 026-3637833.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Een nieuw Arnhems sprookje"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*