Co-producties made in [Arnhem]

Vorig jaar verhuisde ondernemer Lex Kwee met zijn bedrijf bewust naar Arnhem. Sinds medio 2007 houdt hij met Productiehuis P22 en 7A (New Business Architects) kantoor op de Parkstraat in het Spijkerkwartier.

Eind 2007 kreeg het Spijkerkwartier de status van rijksbeschermd stadsgezicht. Het rijk kan beschermde stadsgezichten aanwijzen die van nationaal belang zijn wegens hun waarde op het gebied van stedenbouw, architectuur en cultuurhistorie. Aanleiding om niet alleen individuele panden aan te wijzen als monument maar de hele wijk deze status te geven, zijn de afwisseling en de menselijke schaal.

WIR18De straten bestaan uit kleine blokken met veel dwarsstraten, pleintjes en doorkijkjes naar de bekende binnentuinen, straatgroen en ontmoetinsgmogelijkheden die kenmerkend zijn voor prettige plaatsen. Zo kon P22 meteen een steentje bijdragen aan de uitverkiezing van Arnhem tot de Groenste Stad van Nederland.

Voor Arnhem Direct kijkt Lex Kwee terug op het eerste jaar bewust werken in Arnhem en blikt hij vooruit naar alle mooie dingen die nog komen gaan.

In de loop van 2007 zijn wij met ons bedrijf verhuisd naar Arnhem. Na ruim vijftien jaar Schiphol e.o. werd het tijd voor een drastische reductie in filetijd en vliegtuiglawaai. Wij ruilden een bedrijfsauto in voor een vouwfiets en nieuwe schoenen en streken neer in de Parkstraat.

De eerste stappen
Om snel een nieuw netwerk co-makers op loopafstand te vinden, voegden wij het Spijkerkwartier, Klarendal en de aangrenzende wijken toe aan onze onderzoekslijst. Het eerste onderwerp was Groen op straat. De coördinator van de Groengroep Spijkerkwartier, Loet van Moll, bleek tekenaar te zijn, en zo konden wij in onze publicaties direct cartoons made in [Arnhem] opnemen. Niet lang daarna verscheen ons eerste rapport met een groen praktijkvoorbeeld made in [Arnhem].

Intussen werden wij van verschillende kanten gevraagd ons aan te sluiten bij een Gilde. Er waren nog duizend dragers nodig voor de processie van de beeldententoonstelling Sonsbeek2008 en nieuwkomers waren meteen welkom. Dat was nog eens inburgeren! Bovendien hadden wij zo een mooie aanleiding om relaties uit de Randstad in Arnhem uit te nodigen, want een Sonsbeektentoonstelling is tenslotte niet ieder jaar.

Groenste Stad van Nederland
Watertuin2 spijkerkwartsToen wij even later mochten meedenken over de rondleiding van de jury van de Groenste Stad van Nederland, verbaasde het ons dan ook dat er nog geen excursieplan was. De elementen lagen voor het oprapen, maar misschien moet je van buiten komen om te zien hoe je die op een voor bezoekers interessante manier kunt combineren. Zo kwamen wij tot een kleine triathlon met de (trolley)bus, de fiets, een eenmalig pontje over de Rijn en natuurlijk het vele wijk- en straatgroen van Arnhem.

Om een goede indruk achter laten vonden wij het belangrijk dat de gidsen van de tour niet alleen professionals waren, maar ook buurtbewoners, die zelf actief zijn met het beheer van de boomspiegels, bloembakken en binnentuinen. En omdat de burgemeester zelf in het Spijkerkwartier woont, leek het ons leuk om haar samen met de coördinator van de Groengroep en de wethouder van groen verkeer in de Watertuin een van onze rapporten te laten overhandigen aan de jury. En dat werkte. Hoewel het programma van de jury was overladen met groene hoogtepunten, waren zij niet weg te slaan uit de Watertuin. In het juryrapport was speciale aandacht voor de grote mate van betrokkenheid van de bewoners bij het groen in Arnhem. En zo werd Arnhem in 2008 Groenste Stad van Nederland. Daar hadden wij met onze nieuwe plaatselijke co-makers meteen een steentje aan bijgedragen.

Toekomstplannen
Misschien laten we de nominatie van Kunststad 2008 maar even liggen. Als we op tijd beginnen wordt Arnhem Culturele Hoofdstad van Europa in een jaar dat er weer een Sonsbeek tentoonstelling is. Tegen die tijd is er voor de opening geen helicopter meer nodig, en komt de Koninklijke familie gewoon met de HSL. Omdat Koning Willem IV geschiedenis heeft gestudeerd mag hij het Nationaal Historisch Museum openen. Zijn moeder blijft dan Sonsbeek doen, en Maxima gaat met de kinderen vanuit de nieuwe stationshal met de trolleybus langs Rijnboog naar Zuid, voor het definitieve afscheidsconcert van de Stones in het Gelredome. De route ligt nog niet helemaal vast, maar er is onderweg zoveel te vertellen, daar kunnen we vast een mooie excursie van maken. Wij hebben dus de komende jaren dus nog genoeg te doen met inspiratie made in [Arnhem].

Lex Kwee, co-creatie

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Co-producties made in [Arnhem]"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*