Moedig Vitesse doet aan klantenbinding tegen AZ: 1-1

Vitesse heeft zondagmiddag in een goed gevuld Gelredome (bijna 23.000 toeschouwers) in een spannend en aantrekkelijk duel koploper AZ een gelijkspel weten af te dwingen. De thuisploeg speelde gedurfd tegen de Alkmaarders die vooral in de omschakeling levensgevaarlijk waren, met de fenomenale Mounir El Hamdaoui als speerpunt.

De openingfase was voor Vitesse, maar bij de eerste de beste aanval van AZ was het gelijk raak. De Braziliaan Ari ontsnapte aan de aandacht van Civard Sprockel en liet Piet Velthuizen kansloos in de korte hoek: 0-1. Vitesse bleef voetballen en was dichtbij de gelijkmaker maar AZ-keeper Romero redde spectaculair op de kopbal van Ricky van Wolfswinkel. Aan de andere kant mocht Vitesse van geluk spreken dat een inzet van El Hamdaoui via de binnenkant van de paal weer het veld in rolde.

Vlak na de rust werd de moed van Vitesse al snel beloond, toen na een lang doorgevoerde combinatie Santi Kolk, weliswaar in buitenspelpositie, de 1-1 binnentikte. Vanaf dat moment was en bleef het spannend. Vitesse zocht waar mogelijk de aanval, zag een treffer van dezelfde Kolk afgekeurd worden, maar moest op haar hoede zijn voor elke aanval van AZ. Diverse keren werd met kunst-en-vliegwerk een tegentreffer voorkomen en schalde het Piet-Piet-Piet door de Gelredome, na enkele katachtige reddingen van de Vitesse-keeper. Hij was kansloos na een actie David Mendes da Silva, maar opnieuw bracht de paal redding. In de slotminuut verscheen Ricky van Wolfswinkel nog alleen voor Romero, maar die was net op tijd zijn doel uit, zodat na 90 minuten de toeschouwers met een tevreden gevoel huiswaarts keerden.