Arnhem stap dichterbij brandstof voor de toekomst

image

In Amsterdam is donderdag 20 november de Nationale Waterstofcoalitie DutchHy opgericht. In dit platform gaan bedrijven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en overheden samenwerken om waterstof grootschalig toe te passen. Waterstof wordt als een van de belangrijkste energiedragers van de toekomst beschouwd. Toepassing in vervoermiddelen veroorzaakt geen uitstoot van CO2, fijnstof en stikstoffen. De coalitie wil een belangrijke bijdrage leveren aan nationale beleidsdoelen op het gebied van klimaat, luchtkwaliteit, energievoorziening en innovatie.

De gemeenten Rotterdam, Arnhem en Amsterdam tekenden samen met bedrijven en kennisinstellingen een intentieverklaring om het gebruik van waterstof in transport in een stroomversnelling te brengen.

Voor de drie steden sluit de inzet op waterstof goed aan bij de ambitie om de CO2 uitstoot drastisch te verlagen. Waterstof biedt ook kansen voor de structurele verbetering van de stedelijke luchtkwaliteit en een antwoord op het energievraagstuk. Een sterke coalitie met bedrijven en kennisinstituten zorgt bovendien voor versterking van de concurrentiepositie van Nederland op het gebied van waterstof en brandstofceltechnologie.

Met de oprichting geven de steden een vervolg aan de waterstofontwikkelingen die zij in juni in gang hebben gezet. Het is voor het eerst dat op bestuurlijk niveau in deze stedendriehoek zo nauw wordt samengewerkt. Samen met de private partijen NedStack, HyGear, APTS, Hytruck, Air Products, Linde, PlugPower, Shell Hydrogen en ECN wordt een netwerk gecreëerd van kennisinstituten, technologieontwikkelaars, gassenleveranciers, producenten en eindgebruikers.

Door de krachten te bundelen kunnen de initiatiefnemers de ambities op lucht- en klimaatvlak waarmaken. De drie steden vullen elkaar aan in hun competenties en ambities. Een mooi voorbeeld werd tijdens de bijeenkomst gepresenteerd in de vorm van nieuwe hybride brandstofcelbussen. De gebruikte brandstofceltechnologie komt uit Arnhem, de klimaatneutrale waterstof wordt geleverd door een Rotterdams coalitielid en de bussen zullen vanaf eind volgend jaar in Amsterdam gaan rondrijden.

Door deze intensieve samenwerking, kent DutchHy een goede internationale positie op het gebied van waterstof en brandstofceltechnologie. DutchHy gaat onder meer de regio Nederland vertegenwoordigen in Europese samenwerkingsverbanden, waaronder HyRamp en het Joint Technology Initiative Fuel Cells and Hydrogen.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Arnhem stap dichterbij brandstof voor de toekomst"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*